Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області розставили «знаки оклику» на складових безаварійної робота та попередження виробничого травматизму ПАТ «Первомайський МКК

04 грудня 2017

 30 листопада 2017 на базі ПАТ “Первомайський молочноконсервний комбінат” за ініціативи управління Держпраці у Миколаївській області проведено семінар на тему: «Стан травматизму у місті Миколаєві та області. Підвищення ефективності наглядової діяльності на підприємствах АПК». Захід управлінням Держпраці у Миколаївській області було проведено в рамках Всеукраїнського тижня права.

Участь у семінарі прийняли представники структурних підрозділів та відповідальних за стан охорони праці чотирьох потужних підприємств агропромислового комплексу  півночі Миколаївщини, зокрема  філії ПАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат», філії державного підприємства “Державна продовольчо-зернова корпорація України” “Врадіївський елеватор”, ТОВ АК «Врадіївський», філії «Врадіївська» ТОВ СП «Нібулон».

З доповідями виступили «профільні» посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області, а саме: начальник відділу нагляду в АПК та СКС управління Держпраці у Миколаївській області Володимир Мирян, начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Сергій Джігімон, заступник начальника відділу з питань гігієни праці Марія Алієва, головний державний інспектор відділу організації державного нагляду, організаційно-аналітичного забезпечення, розслідування та обліку виробничого травматизму Геннадій Суліма.

Присутнім було розкрито данні стану виробничого травматизму по Україні та  по Миколаївській області у 2016 та 2017 років, повідомлено про вікові групи працівників, з якими стались нещасні випади. Зокрема наголошено, що саме у сферах агропромислового комплексу, соціально культурній сфері та торгівлі найвищий показник травматизму працівників. У поточному році в Україні з працівниками зазначених сфер економіки сталося 1080 нещасних випадків.

«Якщо настання нещасних випадків з працівниками вугільної галузі відбулися з технічних причин, то на підприємствах агропромислового комплексу 90% нещасних випадків сталися з організаційних причин. Це ті причини попередження  яких залежать від кожного з нас», – наголосив начальник відділу нагляду в АПК та СКС управління Держпраці у Миколаївській області Володимир Мирян.

Присутнім було докладно роз’яснено заходи щодо попередження травматизму та аварій при експлуатації систем газопостачання, профілактичні дії щодо своєчасного виявлення ранніх ознак професійних захворювань, звернуто увагу на порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Під час заходу, також, зазначалось про важливість взаємодії між уповноваженими представниками підприємств з охорони праці та посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області  у налаштуванні взаємодії в організації роботи направленої на створення гідних умов праці.

Захід завершився обміном думками щодо ефективності впровадженої системи організації охорони праці на ПАТ “Первомайський молочноконсервний комбінат”.