Інформаційно-просвітницької підтримка управління Держпраці у Миколаївській області процесу реалізації органами місцевого самоврядування повноважень щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю

12 грудня 2017

З метою удосконалення обізнаності у правовому полі щодо реалізації повноважень органів місцевого самоврядування в сфері дотримання трудового законодавства у  виконавчій дирекції Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту “Розвитку курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (Пульс) відбувся  практикум з представниками виконавчих органів міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад Миколаївщини.

Реформи потребують грамотного підходу.  Зацікавленість членів  територіальних громад  Миколаївщини у наповненні місцевого бюджету є рушійної силою у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців.

Розібратись,  як користуватись одним з  важелів впливу, якими наділені органи місцевого самоврядування, у розбудові сприятливого життєвого середовища громади, провести практикум було запрошено  першого заступника начальника управління Держпраці у  Миколаївській області Яну Скуратовську.

На початку заходу присутнім було надано інформацію про повноваження управління Держпраці у Миколаївській області, що реалізуються відповідно до Положення  про управління Держпраці у Миколаївські області від 12.05.2015 року №18. Окремо, було визначено повноваження щодо здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

У презентаційній інфографіці управління Держпраці у Миколаївській області розкрито існуючі в Україні підходи у відносинах держави та бізнесу щодо забезпечення дотримання трудового законодавства, а саме:

  • порядок реалізації контрольних повноважень в сфері додержанням законодавства про працю, який регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017р. № 295;
  • види відповідальності за порушення законодавства про працю;
  • шляхи реалізації органами місцевого самоврядування повноважень, передбачених частиною третьою статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Яна Скуратовська поділилась досвідом відвідування суб’єктів господарювання, дій інспекторів праці у процесі відновлення трудових прав працівників, притягнення до відповідальності порушників законодавства про працю  тощо.

Вона запросила представників виконавчих органів  місцевого самоврядування  до ефективного вирішення питань трудового населення територіальної громади через реалізацію своїх повноважень щодо додержання законодавства про працю.

Додаткова інформація:

Проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID .

Напрямки проекту:

  • удосконалення правового поля щодо проведення децентралізації в Україні;
  • забезпечення внеску органів місцевого самоврядування у формування та впровадження політики у сфері децентралізації;
  • збільшення ресурсів місцевого самоврядування та посилення здатності органів місцевого самоврядування ними ефективно розпоряджатись;
  • посилення спроможності та професійного рівня усіх долучених до реформи груп.