Управління Держпраці у Миколаївській області про причини нещасних випадків в побуті у 2017 році

05 січня 2018

Порушення експлуатації внутрішньобудинкової системи газопостачання (пошкодження арматури, приладів, обладнання, засобів обліку та регулювання) та (або) пошкодження інженерних мереж, обладнання, конструктивних елементів споруд стають причиною смерті та травмування громадян.

Так, у 2017 році управлінням Держпраці у Миколаївській було організовано проведення   двох технічних розслідувань аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті. Під час зазначених розслідувань з’ясовано обставини та організаційні причини виникнення небезпечних подій внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю та життю мешканців Миколаївщини.

Інформація про випадки, що стались на території області:

у березні 2017 у Кварталі, №6 селище Західне, житлового будинку №12, м.Очаків 2 особи смертельно отруїлись чадним газом;
у травні 2017 на вул. 12 Повздовжня, буд № 60,     м. Миколаєві у результаті вибуху газобалонного обладнання скрапленого газу 2 особи травмовано. Одна з осіб отримала значні опіки тіла, від яких згодом померла.

У 2017 році у порівняні з 2016 роком нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, зменшилось у кількості на 4 події.

За даними аналізу найпоширеніша причина нещасних випадків  є отруєння чадним газом, яка обумовлена порушенням роботи систем димовідведення та вентиляції.

Проте зменшення показника нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, у 2017 році на 33,3% не свідчить про поліпшення ситуації у дотриманні вимог безпеки під час споживання енергоносіїв серед населення. Зокрема, значної популярності серед населення  набуло електроустаткування, халатне використання якого призводить до пожарів; котлів на альтернативних видах палива,  порушення вимог експлуатації яких, також, становлять ризик для життя та здоров’я людини.