Що необхідно знати про кір?

23 січня 2018

Згідно інформації міського Управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради станом на 18 січня в Миколаївській області госпіталізовано 29 осіб з підозрою на кір (23 дорослих та 6 дітей).

Кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання, збудником якої  є вірус. В основному кіром хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки  й дорослі, що раніше не хворіли кіром та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприятливими до цієї інфекції.

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Але вірус  швидко гине в зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг) або третіх осіб, які контактували з інфікованими.

Перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.

Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.

Від моменту зараження людини до перших клінічних проявів  хвороби минає від 7 до 21 дня.  Це прихований період хвороби. Захворювання починається з високої температури, головного болю, нежиті, відсутності апетиту й слабкості. На даному етапі кір необхідно діагностувати  з грипом та ОРВІ. Потім спостерігається збільшення шийних лімфовузлів, сухий кашель, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, інколи гнійні виділення. На слизовій оболонці ясен, щік та губ – білуваті цятки. Їх можна побачити ще до появи висипу на тілі.

На 4 -5 день хвороби  на шкірі голови, обличчі, за вухами з’являється висип; пізніше розповсюджується на тіло, верхні та нижні кінцівки. Зазвичай виглядає як дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, що поступово перетворюються на більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотньому з появою порядку.  Відтак стан хворого починає покращуватися.

Основним способом профілактики є вакцинація, яка і забезпечує захист від кору. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК). Її роблять  в ЦПМСД та дитячих поліклініках міста. На сьогоднішній день заклади охорони здоров’я міста забезпечені вакциною КПК в достатній кількості.

Також з метою недопущення розповсюдження спалаху хвороби, необхідно  обмежити  відвідування  місць  масового перебування громадян в період підвищення захворюваності.

Якщо ж дитина чи доросла людина захворіла, хворого обов’язково ізолюють, а також роблять дезінфекцію приміщення. Якщо дитина хворіє без ускладнення, лікування можна проходити вдома, дорослих зазвичай госпіталізують.

Висип не лікують. Спочатку тіло вкривається висипаннями повністю, стає червоною плямою, згодом висип зникне. Розчісувати його не можна — можуть утворитися рани. Лікарі радять також не мочити і не розтирати висип. Поки він не зійде, варто залишатися в ліжку.

Статтю підготовлено фахівцями

 відділу з питань гігієни праці

управління Держпраці у Миколаївській області