Управлінням Держпраці у Миколаївській області створюються передумови для здійснення органами місцевого самоврядування державного контролю за додержанням законодавства про працю

26 січня 2018

Децентралізація влади надала можливість органам місцевого самоврядування самостійно здійснювати захист інтересів та трудових прав своєї територіальної громади. Так, виконавчі органи міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад мають наразі можливість створити сприятливе середовище для реалізації ініціатив громади, у тому числі у сфері зайнятості, оплати праці.

Забезпечити соціальну захищеність працездатного населення в межах населених пунктів вищезазначені органи можуть завдяки здійсненню інспекторами праці контролю за додержанням законодавства про працю. Саме таку  думку  доводять посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області на початку року під час спілкування з уповноваженими представниками об’єднаних територіальних громад Доманівської селищної ради, Веснянівської сільської ради, Миколаївської та Баштанської міської ради. Окремо проводилась відповідна роз’яснювальна робота і з новоствореними ОТГ – Арбузинською, Казанківською селищними радами.

Під час спілкування з представниками рад роз’яснено переваги введення посади інспектора праці в складі ради, надано  інформацію про коло повноважень та обов’язків покладених на  інспектора праці територіальної громади, порядок їх реалізації. Додатково   проведено координаційну роботу направлену на набуття уповноваженими особами територіальних громад нових повноважень.

Слід зауважити, що управління Держпраці у Миколаївській області постійно вживає заходів, направлених на активізацію роботи органів місцевого самоврядування в напрямку впровадження посад інспекторів праці, і завдяки спільним зусиллям управління та органів місцевого самоврядування, вже сьогодні Вознесенська, Южноукраїнська, Очаківська міські ради та рада Прибужанівської сільської ОТГ Вознесенського району мають можливість захищати інтереси своєї громади завдяки введенню посад інспекторів праці.