Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області провели семінар для співробітників КП «Арбузинкький ЦПМСД»

31 січня 2018

26.01.2018 у КЗ “Арбузинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги” фахівцями відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області проведено семінар з роз’яснення актуальних питань законодавства про працю.

Семінар відбувся в рамках заходів управління Держпраці у Миколаївській області щодо інформування роботодавців та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, моніторингу стану його дотримання, у тому числі щодо оформлення трудових відносин.

Під час заходу було розкрито порядок оформлення трудових відносин з найманим працівниками, у томи числі за сумісництвом, що є дуже актуальним для закладів  охорони здоров’я. Особлива увага присутніх зверталася на те,  що на умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж підприємстві або на іншому підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи-підприємця у вільний від основної роботи час. Трудові відносини в цьому випадку оформлюється наказом про прийняття працівника на роботу. Інспектор праці наголосив, що при укладанні трудового договору варто звернути увагу на те, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

За роботу за сумісництвом працівнику нараховується заробітна плата за фактично виконану роботу, відпрацьований час. Окрім цього робота за сумісництвом повинна знаходити своє відображення у відповідних документах підприємства кадрового та бухгалтерського характеру.

Присутніх непокоїла і тема можливості оплати лікарняного у випадку роботи за сумісництвом. Тому на прохання присутніх інспектором праці було роз’яснено, що нарівні з іншими працівниками, особи, які працюють за сумісництвом, мають право оплату листка непрацездатності, оскільки з їх заробітної плати роботодавець сплачує єдиний соціальний внесок. Так, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюється на підставі копії листки тимчасової непрацездатності, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Наприкінці семінару були надані роз’яснення з інших питань, які виникли у присутніх.