Зустріч представників управління Держпраці у Миколаївській області та КП «Доманівське»: концепція оплати праці в сучасних умовах

05 лютого 2018

Про мінімальні гарантії в оплаті праці, встановлення режиму неповного робочого дня та неповної робочої неділі, можливість укладення з фізичними особами договорів цивільно-правового характеру на виконання певних робіт та інше  йшла мова під час зустрічі Івана Гусарова, інспектора праці управління Держпраці у Миколаївській області, зі співробітниками комунального підприємства «Доманівське» Доманівської селищної ради.

Захід відбувся напередодні чергової річниці з дня створення підприємства. Вже 12 років поспіль  підприємство надає послуги з централізованого водопостачання мешканцям  селища Доманівка. Співробітники підприємства забезпечують роботу  8-и артезіанських свердловин, 55 км водопровідних мереж та 10,1 км централізованої мережі водовідведення.

Привітавши колектив, Іван Гусаров торкнувся найболючешої теми сьогодення, а саме, дотримання роботодавцем мінімальних гарантій в оплаті праці. Присутнім було повідомлено, що згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» мінімальна заробітна плата  з 01.01.2018 становить: у місячному розмірі — 3723 гривні; у погодинному розмірі — 22,41 гривні. Прожитковий мінімум  на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2018 року у розмірі 1700 гривень.  Між тим, розмір останнього продовж року буде змінюватись. Так, вже з 1 липня розмір прожиткового мінімум становитиме 1777 гривень, з 1 грудня — 1853 гривні. У разі прив’язки на підприємстві посадових окладів штатного розпису до рівня прожиткового, їх доведеться  змінювати впродовж 2018 року 3 рази.

Також, мова йшла про те, що підвищення мінімальної заробітної плати не може бути підставою для звільнення працівника або переведення його на неповний робочий час за умови виконання роботи в повному обсязі. Водночас, відповідно до статті 32 Кодексу законів про праці України у зв’язку зі змінами в організації праці допускається зміна істотних умов праці при продовжені роботи за тією ж спеціальністю. Інспектором праці було визначено передумови зміни істотних умов праці та порядок повідомлення працівника щодо їх впровадження.

Окрім цього, увагу приділено особливостям використання праці працівників на умовах цивільно-правового договору. Зокрема, на відповідні запитання присутніх було наголошено, що використання праці працівника на тривалій основі (понад 3 місяців на рік в одного роботодавця) за  цивільно-правовим договором можна вважати  ухилянням роботодавця від укладання трудового договору. Такі дії є порушенням чинного законодавства. Вони позбавляють виконавця робіт державних соціальних гарантій та інших трудових прав.

Присутні отримали відповіді на актуальні питання щодо ефективних способів застосування вимог законодавства про працю та здійснення захисту своїх порушених трудових прав.