Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області провели семінар-нараду в Миколаївській обласній психіатричній лікарні № 1

14 березня 2018

Аналіз причин та обставин, що стали причиною нещасних випадків на виробництві, моніторинг факторів негативного впливу виробничого середовища на стан здоров’я працівників, заходи поліпшення умов праці на конкретному робочому місці, профілактична робота направлена на попередження професійних захворювань та виробничого травматизму. Саме розгляду зазначених питань було присвячено семінар-нарада у Миколаївській обласній психіатричній лікарні № 1. 

Організатор заходу – посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області.

Головна мета заходу – залучення співробітників закладу до участі у загальній глобальній кампанії щодо визначення виробничих ризиків, реалізація стратегії профілактики професійних захворювань, недопущення виробничого травматизму, пошук нових шляхів зниження дії шкідливих факторів виробничого середовища.

Про інформаційне забезпечення і пропаганду охорони праці серед медичних працівників, заходи, направлені на доведення до працівників змісту основних вимог щодо організації безпечної роботи, даних аналізу допущених чи можливих помилок на робочих місцях осіб саме зазначеним питанням Людмила Артеменко, головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС управління Держпраці у Миколаївській області, присвятила свій виступ.

Людмила Радченко, начальник відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області, зазначила, що медичні працівники закладу мають право на додаткові умови оплати праці за виконання посадових обов’язків в особливих умовах праці та залежно від їх характеру. Передумовою їх встановлення є результати атестації робочих місць за умовами праці. Звернуто увагу на те, що чинним законодавством України за роботу у несприятливих умовах праці працівникам, зокрема Миколаївської обласної психіатричної лікарні № 1 передбачені додаткові державні гарантії, які встановлюються незалежно від результатів атестації за умовами праці.

Присутніх ознайомлено з умовами, за якими працівник має право на скорочену тривалість робочого тижня. Співробітникам психіатричної лікарні (безпосередньо зайнятих у лікувальному процесі психічно хворих та осіб, які страждають хронічним алкоголізмом і наркоманією) роз’яснено, що за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, їм передбачено певні умови оплати праці, зокрема підвищення посадових окладів (ставок) на 25 відсотків. Разом з тим, лікар, сестра медична, лаборант, молодші медичні сестри та обслуговуючий персонал та інші працівники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих закладу, мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці та за особливий характер праці.

Наприкінці зустрічі фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області надано відповіді на актуальні питання, що стосуються додержання трудових прав та гарантій працівників медичного закладу.