Про стан виробничого травматизму на підприємствах, в установах й організаціях Миколаївської області за 2017 рік

18 квітня 2018

Моніторинг стану виробничого травматизму свідчить про те, що в країні зменшилась кількість випадків травмування на виробництві, як загальна, так і зі смертельними наслідками. Так, рівень загального травматизму в 2017 році знизився проти 1992 року майже у 29 разів, зі смертельними наслідками – у 7 разів. Проте з початку 90-х років на 49% зменшилась і загальна кількість працівників на підприємствах, в установах й організаціях.

В Миколаївській області на 21555 суб’єктах господарювання працюють 195493 робітники.

В 2017 році рівень виробничого травматизму по області в порівнянні з 2016 роком зменшився на 6%, кількість смертельно травмованих працівників зменшилась на 23%.

Станом на 01.01.2018р.(01.01.2017р.) в області сталось 79(84) нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, з них 7(9) нещасних випадків зі смертельними наслідками.  Найбільша  кількість нещасних випадків сталась в м.Миколаїв – 62, в тому числі 4 випадки зі смертельними наслідками, що становить 78% від загальної кількості нещасних випадків в Миколаївській області. В районах області сталось 17 нещасних випадків, в тому числі 3 випадки зі смертельними наслідками, що становить 22%  від загальної кількості нещасних випадків.

Управлінням Держпраці в Миколаївській області організовано та проведено в 2017 році 42 спеціальних розслідування нещасних випадків. Призначеними комісіями зі спеціальних розслідувань  визнано 20 нещасних випадків пов’язаними з виробництвом,  з них 7 зі смертельними наслідками.  Пов’язані з виробництвом нещасні випадки зі смертельними наслідками сталися на ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ «НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ», ТОВ «Гаджиєв», КП «ДЕЗ «Корабел», ТОВ «Українська стивідорна компанія» (м.Київ), ТОВ «Гідротехнології», ПАТ «Миколаївобленерго», Дніпропетровська філія №1 ТОВ «Будівельно-монтажний трест «Дніпро-Інвест-Буд» (м.Дніпро).

Аналіз випадків виробничого травматизму

В 2017 році нещасні випадки сталися на 55 підприємствах, установах та організаціях області (в 2016р. на 63), на 43 підприємствах сталось по 1 нещасному випадку.  Серед травмованих 54 чоловіка та 25 жінок.

 За віком найвищий рівень травматизму спостерігається серед працівників віком від 46 до 60 років – 34 особи, що складає 43% від загальної кількості травмованих по області за 2017р.

За стажем роботи найвищий рівень травматизму серед працівників, які працюють більше 30 років – 23 особи, що складає 29% від загальної кількості травмованих по області в 2017р.

За стажем роботи за професією – серед працівників, які працюють від 1до 3 років – 25 осіб, що складає 32% від загальної кількості травмованих по області за 2017р.

За звітний період травмувались найбільш за все працівники таких професій:

  • лікар, фельдшер, медична сестра – 12 осіб (15% від загальної кількості травмованих);
  • водій автотранспортних засобів – 11осіб (14%);
  • слюсар-ремонтник – 8осіб (10%);
  • докер-механізатор – 8осіб (10%).

До основних травмонебезпечних галузей відносяться:

– транспорт, складське господарство, поштова і кур’єрська діяльність – 14 травмованих (18% від загальної кількості травмованих);

– охорона здоров’я та надання соціальної допомоги – 14 травмованих(18%);

– оптова та роздрібна торгівля – 10 травмованих(13%);

– освіта  – 8 травмованих (10%).

Кількість травмованих осіб у цих галузях складає 58% від загальної кількості травмованих по області.

До основних  подій, які призвели до нещасних випадків відносяться:

– падіння потерпілого – 34 травмованих осіб (43%  від загальної кількості    травмованих);

– дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються – 13 травмованих осіб (16% від загальної кількості травмованих);

 – дорожньо-транспортна пригода – 9 травмованих осіб (18% від загальної кількості травмованих).

За видами подій найбільша кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов’язаних з виробництвом, припадає на ураження електричним струмом, падіння предметів, устаткування та їх конструктивних елементів, наїзд транспортних засобів на потерпілого, дію предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються.

       Аналіз основних причин виробничого травматизму

Нещасні випадки на підприємствах, в установах та організаціях області настали по таким основним причинам:

– по технічним причинам сталось 3 нещасних випадки, що становить 3% від загальної кількості (не якісне виконання будівельних робіт, недосконалість технологічного процесу, недостатня надійність засобів виробництва);

– по організаційним причинам сталось 66 нещасних випадків, що становить 84% від загальної кількості нещасних випадків, в тому числі при порушенні трудової та виробничої дисципліни  51 нещасний випадок, що становить 68% від загальної кількості нещасних випадків (недоліки під час навчання безпечним прийомам праці, порушення технологічного процесу, порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів, порушення правил безпеки руху, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, невиконання посадових обов’язків, невиконання вимог інструкцій з охорони праці);

– по психофізіологічним причинам сталось 10 нещасних випадків, що становить 13% від загальної кількості нещасних випадків ( незадовільний стан здоров’я, травмування внаслідок протиправних дій інших осіб, особиста необережність потерпілого).

За результатами спеціальних розслідувань основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками є:

– організаційні (невиконання вимог інструкцій з охорони праці ) – 4 випадки (57% від загальної кількості загиблих);

– психофізіологічні (особиста необережність потерпілого) – 2 (29% від загальної кількості загиблих);

– технічні (неякісне виконання будівельних робіт) – 1 (14% від загальної кількості загиблих).