Перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області: зниження показника виробничого травматизму та підвищення рівня культури безпеки праці – пріоритетні завдання охорони праці

27 квітня 2018

27 квітня 2018 року у адміністрації Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» відбувся круглий стіл присвячений Дню охорони праці в Україні.

Участь у круглому столі взяли керівники адміністрації Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України», управління Держпраці у Миколаївській області, Головного територіального управління Юстиції у Миколаївській області, представники Федерації профспілок у Миколаївській області, керівники та начальники служб портових операторів.

Начальник адміністрації Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» Олег Проточенко, визначивши мету заходу – обговорення проблемних питань у сфері охорони праці, які у цьогоріч  підіймає Міжнародна організація праці та на які необхідно приділити додаткову увагу суб’єктам господарювання, що здійснюють експлуатацію морського термінала, передав слово  запрошеним гостям президії.

«Нещасні випадки і захворювання на виробництві – частина явища, боротьба з якими ведеться не один рік. Культура охорони праці – необхідний захід, дотримання якого забезпечить життя та здоров’я працівників. Вирішення питань безпеки та гігієни праці на робочих місцях, забезпечення виконання вимог законодавства про працю та  з питань охорони праці є невіддільною частиною розвитку будь-якого підприємства», – взявши слово, підкреслила Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області.

Присутнім було повідомлено, що цьогоріч Міжнародна організація праці привертає загальну увагу до актуальної для всього світу потреби – поліпшити охорону праці молодих працівників і покласти край дитячій праці. Розглядаючи зазначену проблематику, особливу увагу необхідно приділити  факторам ризику, з якими стикаються молоді працівники під час трудової діяльності, визначити їх та реалізувати заходи щодо їх усунення чи принаймні зменшення.

Яна Скуратовська підкреслила, що зазвичай молоді працівники не повідомляють про випадки порушення щодо них законодавства про працю та охорону праці, оскільки не бачать альтернативи і тому зацікавлені у збереженні своїх робочих місць. Вони погоджуються на роботу без належного оформлення трудових відносин. Тим самим позбавляють себе можливості отримати гарантований державою соціальний захист.

Георгій Решетілов, заступник начальника  Головного територіального управління Юстиції у Миколаївській області, зазначив, що органи юстиції мають опосередковане відношення до трудових взаємовідносин. Між тим, проводиться чимала робота за напрямками  стягнення заборгованості по заробітній платі та підвищення правової освіти населення.

«Продовж останніх років спостерігається тенденція збільшення нещасних випадків на підприємства де відсутні профспілки»,  – зауважив під час свого виступу  голова Федерації профспілок у Миколаївській області Юрій Толмачов.

Окремо учасники круглого столу обговорювали  питання щодо травматизму у морській галузі Південного регіону, професійної підготовки молоді, загального травматизму в галузі Міністерства інфраструктури.

«Людина навіть у 50 років залишається дитиною для своїх батьків… Ми не повинні відмовляти молодим та ще не дуже досвідченим людям у роботі, аргументуючи це відсутністю обізнаності у безпечних методах роботи. Гадаю, ми маємо мудрість прийняти людину на роботу та закласти у її свідомість потребу піклуватися про власну безпеку під час трудової діяльності», – підбиваючи підсумки моніторингу причин та обставин травматизму, зазначив начальник служби охорони праці адміністрації Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» Вадим Мартинов.

В свою чергу, визначаючи  важливість проведення оцінки стану охорони праці на підприємствах, Юрій Лєбедев, головний державний інспектор відділу нагляду на будівництві, транспорті та на зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області, підкреслив, що оцінка охорони праці на підприємствах в цілому здійснюється на підставі відповідних оцінок у підрозділах, які базуються на результатах періодичного контролю за відповідний період на підставі статистики травматизму, аналізу усунення порушень, виявлених під час попереднього контролю.

 За результатами круглого столу було визначено подальші пріоритетні завдання які стоять перед службами охорони праці адміністрації Миколаївської філії ДП «Адміністрація морських портів України» та портових операторів.