Управління Держпраці у Миколаївській області: «Ні – економічному зростанню за рахунок порушення трудових прав неповнолітніх»

02 травня 2018

Попередити залучення молоді до найгірших види робіт, незаконної діяльності підприємців-злочинців, а також до роботи, яка за своїм характером чи умовами, у яких вона виконується, може завдати шкоди здоров’ю, безпеці дитини. Саме з такою метою посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області та Вознесенського міськрайонного центру зайнятості відвідали вихованців Вознесенської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів “Обдарованість” Миколаївської обласної ради.

Десятикласників інтернату проінформовано про найгірші форми дитячої праці. На прикладах роз’яснено, яким чином легкий заробіток може призвести до боргової кабали, а також надано рекомендації щодо реагування на пропозиції незаконної діяльності.

Присутні дізнались про виробничі небезпеки та їх вплив на здоров’я працівників. Так, зайнятість молодих працівників на робочих місцях зі шкідливими  та небезпечними умовами праці може вразити організм молодої людини  та призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Іван Гусаров, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області, розповів дітям про трудові права та гарантії  працівників, акцентуючи увагу на трудових правах та гарантіях неповнолітніх осіб.

«Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами, установленими законодавством України»,- зауважив Іван Гусаров.

Окремо увагу вихованців інтернату було звернуто на заборони щодо залучення осіб, які не досягли 18 років, до важких робіт і до робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземні роботи. Також, під час заходу мова не оминула особливостей укладання трудових договорів із неповнолітніми працівниками, можливостей суміщення навчання та праці.