Підвищення правової обізнаності з регулювання відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації права на здорові й безпечні умови праці

05 травня 2018

04 травня 2018 року  у Головному територіальному управлінні юстиції у Миколаївській області відбувся семінар для юристів та інших зацікавлених осіб Миколаївської області.

З доповідями до присутніх виступили: суддя господарського суду Миколаївської області Вікторія Корицька, головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області Юлія Пономарьова.

У перші частині семінару мова йшла про новели Господарського процесуального кодексу України. Присутні дізнались про зміни, які відбулись в адміністративному, у господарському та цивільному процесах.

Друга частина семінару була присвячена підвищенню рівня безпеки умов праці.

Юлія Пономарьова, в рамках продовження ознайомлення громадськості з девізом та заходами присвяченими до Дня охорони праці в Україні у 2018 році,  розповіла учасникам семінару про актуальну для всього світу потребу, на яку привертає увагу  Міжнародна організація праці цьогоріч – поліпшення охорони праці молодих працівників і недопущення застосування найгірших форм дитячій праці.

«На жаль, на сьогодні, не можливо усунути дію усіх несприятливих виробничих факторів… Дуже багато професій та посад залишаються з несприятливими умовами праці. Не маючи можливості покращити умови праці, роботодавець зобов’язаний надавати працівникам, які працюють в шкідливих та важких умовах праці, відповідні компенсації та пільги», – з таких слів розпочала заявлену тему Юлія Пономарьова.

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області проінформувала, що  пільги та компенсації  встановлені чинним законодавством надаються за результатами проведеної атестації робочих місць за умовами праці. Було визначено нормативно-правові акти відповідно, до яких визначаються пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах праці та за особливий характер праці. Також, наголошено на відповідальності керівника підприємства, установи чи організації за неякісне та несвоєчасне проведення атестації робочих місць.

«Матеріали результатів атестації робочих місць за умовами праці надаються  роботодавцем на розгляд до управління Держпраці у Миколаївській області для встановлення їх відповідної вимогам нормативно-правових актів», – зазначила Юлія Пономарьова, спираючись на постанову Кабінету Міністрів України №422 від 01.08.1992 року.

Наприкінці заходу учасники семінару мали можливість отримати відповіді на порушені ними питання щодо організації робочих місць працівників, що мають інвалідність, проходження медичних оглядів  перед прийомом на роботу.