У Вітовському районі відбулась зустріч інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області з особами, що мають вади здоров’я

07 травня 2018

У Вітовському районному центрі зайнятості інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області проведено семінар спрямований на  підвищення правової обізнаності громадян, які мають групу інвалідності.

Присутніх проінформовано про передбачені державою трудові  гарантії працівників, що мають групу інвалідності. Зокрема, при укладенні трудового договору з особою, що має інвалідність, роботодавець не має право встановлювати випробування при прийнятті його на роботу.  Крім того, залучення осіб, що мають вади здоров’я, до надурочних робіт та робіт у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

Мова також торкнулась особливостей надання відпусток. Працівники, що мають інвалідність та вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час. Особи, що мають I і II групи інвалідності, мають право на  щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів, з III групою інвалідності – 26 календарних днів.

Під час заходу окремо наголошено на тому, що роботодавці, які використовують  найману  працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі  місця  для  працевлаштування  осіб  з інвалідністю, у тому числі  спеціальні  робочі  місця, з урахуванням  індивідуальних  програм  реабілітації.

Разом з тим, увагу учасників семінару звернуто на те, що поза увагою управління Держпраці у Миколаївській області не залишаються питання щодо  додержання роботодавцями вимог ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», в т.ч. виконання останніми нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, який установлено у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо на підприємстві працює від 8 до 25 осіб — одне робоче місце.

Наприкінці семінару  увагу присутніх зосереджено на можливості забезпечення прав осіб з інвалідністю на працевлаштування та оплачувану роботу через трудові відносини з умовами виконання робіт  дистанційно, зокрема виконанням роботи за місцем проживання або в інших приміщеннях за вибором.