У Миколаєві відбувся круглий стіл присвячений підбиттю підсумків по заходах до Дня охорони праці у 2018 році

07 червня 2018

У 2018 році девіз Всесвітнього дня охорони праці – «Захищене та здорове покоління» – збігається девізом, завданнями та метою Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею. Тому не дивно, що круглий стіл присвячений підбиттю підсумків по заходах до Дня охорони праці у 2018 році прийшов на передодні саме 12 червня (Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею).

06 червня 2018 року в актовій залі ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» керівники служб охорони праці підприємств, установ та організацій Миколаївщини та посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області  обмінялись досвідом щодо запроваджених заходів у системі охорони праці підприємств, а також заходів направлених на заохочення працівників у додержанні безпечних методів роботи та піклування про власне здоров’я під час виконання трудових обов’язків.

У вступному слові Юрій Козловський, начальник управління Держпраці у Миколаївській області, визначив формат зустрічі та розкрив дані аналізу виробничого травматизму в області та країні. Також, він акцентував увагу на галузі економіки у яких спостерігається високий рівень травматизму, зокрема транспорт, складське господарство, поштова і кур’єрська діяльність, будівництво. За результатами спеціальних розслідувань основною причиною нещасних випадків зі смертельними наслідками становить організаційна складова – невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

Переміщуючи акценти та визначаючи заходи проведені у 2018 році управлінням Держпраці у Миколаївській області під цьогорічним девізом Дня охорони праці, Яна Скуратовська, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області, запросила роботи висновки з нещасних випадків, які вже сталися, та  вчитися на помилках інших, так як людське життя  – це завелика вартість за навчання.

У своїй промові Віктор Сирбу, директор НВК з охорони праці ДП  НВКГ «Зоря»-«Машпроект», зазначив, що на підприємстві, яке він представляє, працює близько 10,5 тисяч осіб. Між тим виробничі потужності якими володіє підприємство без кваліфікованих кадрів ні чого з себе не становлять. Саме працівники є тим скарбом який необхідно берегти.

Підтримавши думку попереднього доповідача, Володимир Федченко, заступник генерального директора з охорони праці та пожежної безпеки АТ «Миколаївобленерго» додав: «Необхідно своєчасно вкладати кошти у навчання співробітників, спецодяг, сприяти додержанню належного стану обладнання задля того, щоб у майбутньому їх не витрачати на виплату працівникам шкоди за втрату здоров’я».

Учасники заходу ділилися досвідом з впровадження ефективних практик системи управління охороною праці, визначали власні здобутки у підвищенні культури охорони праці не тільки серед працівників, а й серед молоді навчальних закладів. Серед ефективних заходів щодо збільшення піклування про безпеку на робочому місці було відзначено: проведення тренувальних занять на підприємствах, бліцтурнір  на знання вимог охорони праці серед керівників структурних підрозділів, спільні заходи між досвідченими працівниками підприємств та вихованцями ліцеїв Миколаївщини у розв’язанні змодельованих ситуацій щодо визначення виробничих ризиків.