Прямий ефір на радіо «FM Миколаїв»: Шлях до безпечного виконання робіт на будівельному майданчику

20 червня 2018

Літо у розпалі та будівництво також! Про заходи направлені на збереження життя та здоров’я працівників залучених на будівельних майданчиках та вимоги нормативно-правових актів з охорони праці йшлося під час прямого ефіру передачі «На всі сто» радіо «FM Миколаїв» (92 FM). Гостем студії був головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області Юрій  Пензул.

На початку розмови ведуча Єлизавета Топчий визначила актуальність теми обговорення, зокрема високий показник  рівня травматизму у будівельній галузі.

Заходи з охорони праці на будівельних об’єктах покликані, з одного боку, створити сприятливі умови роботи для працівників, підвищуючи тим самим продуктивність праці та якість будівництва, а з іншого ─ заахистити працюючих від нещасних випадків. Саме на ці ключові моменти додержання вимог законодавства у сфері охорони праці звернув увагу слухачів Юрій Пензул.

Під час радіоефіру зазначалось, що формальний підхід до інструктажів з питань охорони праці та неналежний технічний стан обладнання, машин та механізмів, серед яких підіймальні механізми,  є  головними причинами високого рівня травматизму. Слухачам розказали про  оновлення нормативно-правових актів з питань охорони праці. Так, нові вимоги у сфері охорони праці розроблено на основі європейських принципів та методів щодо безпеки і захисту здоров’я працівників. Вони передбачають високий рівень довіри до роботодавця у частині формування ефективної системи охорони праці на підприємстві.  Водночас заходи контролю з боку органу державного нагляду за охороною праці у їх положеннях залишається. Слухачам розповіли про комплекс заходів, направлених на запобігання виникненню професійних ризиків під час виконання робіт на будівельному майданчику.

Наприкінці ефір було доповнено  телефонним інтерв’ю заступника голови Миколаївської обласної профспілки Любові Оніщенко. Під час якого розглядались заходи громадського контролю на будівельних майданчиках та можливості надання допомоги від профспілки працівникам постраждалим під час виконання трудових обов’язків на будівництві.