Прямий ефір на радіо «FM Миколаїв»: про державні гарантії в оплаті праці

18 липня 2018

Обчислення розміру заробітної  плати працівника для забезпечення її мінімального розміру  стало темою обговорення під час прямого ефіру передачі «На всі сто» радіо «FM Миколаїв» (92 FM). Участь в обговоренні зазначеної теми взяла інспектор праці-головний державний інспектор відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Вікторія Козльонок.

Під час радіоефіру було розкрито питання щодо:

відмінності понять розміру мінімального окладу та мінімальної заробітної плати;

зв’язку мінімального посадового окладу та розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

видів доплат та надбавок, які враховуються при обчисленні розміру заробітної плати та доплат за роботу, що виплачуються понад розмір мінімальної заробітної плати;

особливостей розрахунку заробітної плати працівнику за повністю та частково виконану місячну (годинну) норму праці;

відповідальності роботодавця за порушення прав працівників в частині виплати заробітної плати у розмірі нижче мінімального тощо.

Ведучі Світлана Вовк та Денис Бобков, з огляду на потреби слухачів у  знаннях законодавства про працю, ставили додаткові питання гості. Відповідаючи на питання ведучих, Вікторія Козльонок розповіла слухачам про строки виплати заробітної плати за першу та другу половину місяця, окреслила алгоритм нарахування такої державної гарантії в оплаті праці як індексація, роз’яснила про порядок поновлення порушених трудових прав працівників.