Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області взяли участь у семінарі щодо протидії торгівлі людьми та експлуатації дітей

19 липня 2018

На передодні Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми у Корабельному районному центрі зайнятості  відбувся інформаційно-консультативний захід для мешканців району щодо запобігання нелегальній трудовій міграції та використання праці неповнолітніх.

Захід відбувся у співпраці управління Держпраці у Миколаївській області та відділу прикордонної служби «Миколаїв» Херсонського прикордонного загону управління Державної міграційної служби України в Миколаївській області.

Мета заходу: привернути увагу громадськості та попередити  потрапляння людини у ситуації, пов’язані з торгівлею людьми.

Головним державним інспектором відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Панковою Іриною були висвітлені питання про основи законодавства України у сфері працевлаштування за кордоном; наслідки зовнішньої нелегальної трудової міграції (шахрайство при працевлаштуванні, економічна експлуатація, торгівля людьми, використання праці неповнолітніх); переваги легального працевлаштування за кордоном; правовий захист громадян за кордоном (організації та установи, які здійснюють підтримку громадян України за кордоном).

Додатково присутніх було проінформовано про випадки нелегального працевлаштування в Україні, інспекційні відвідування з питань оформлення трудових відносин та можливі санкції для роботодавців.

Окремо учасникам заходу було наголошено на методах протидії торгівлі людьми. При цьому було підкреслено, що без серйозної превентивної та інформаційної роботи  боротьба з таким явищем є не ефективною.

Розглядаючи факти трудової експлуатації, протиправного використання праці чоловіків, жінок, а також неповнолітніх осіб за кордоном, учасниками заходу було зауважено про переваги офіційного працевлаштування та роз’яснено особливості регулювання трудових відносин за кордоном, визначивши випадки застосування законодавства про працю України або відповідного законодавства іноземної держави.

Наприкінці учасникам заходу були деталізовані аспекти щодо формування трудових стосунків з роботодавцями, на які необхідно звертати увагу заради уникнення ситуацій, пов’язаних з торгівлею людьми.