Конструктивний діалог: шляхи зменшення факторів ризику електроураження на ТОВ «Контракт-С»

04 вересня 2018

Формування штату енергетичної служби з урахуванням потужностей підприємства стало темою розмови начальника відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці управління Держпраці у Миколаївській області з головним інженером ТОВ «Контракт-С».

Під час розмови було розглянуто вимоги визначені у чинному законодавстві стосовно встановлення відповідальних осіб за електробезпеку на підприємстві.  Так, для стабільного та ефективного функціонування підприємства виконання обов’язків відповідального за електрогосподарство повинно покладатися на особу з інженерно-технічного персоналу підприємства, а у разі її відсутності (відпустки чи втрати нею тимчасової працездатності) обов’язки повинні покладатися на іншу особу, яка пройшла навчання та має необхідний рівень знань. Працівники мають знати до кого звертатися за допомогою для здійснення «корегувальних дій» з приводу недопущення аварійних ситуацій та  нещасних випадків, пов’язаних з електроураженням.

За словами головного інженера ТОВ «Контракт-С», на підприємстві широко експлуатується сучасне електроустаткування.  Виконання робіт вимагає певного контролю та призначення працівників відповідної групи допуску з електробезпеки. Під час розмови було звернуто увагу на складнощі щодо комплектації штатних одиниць. Підприємство відчуває  певний брак працівників, які мають необхідний рівень кваліфікаційної підготовки для роботи з  електроустаткуванням.

Дмитро Агарков, начальник відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці управління Держпраці у Миколаївській області, відзначив, що захист від ураження електричним струмом працівників  забезпечується завдяки організаційним та  технічним заходам, серед яких застосування надійної ізоляції,  впровадження автоматичного (аварійного) електровідключення, забезпечення працівників сертифікованими засобами захисту від ураження електричним струмом, а також підвищення рівня знань з питань охорони праці серед працівників підприємства. Фахівець управління Держпраці у Миколаївській області  запропонував, окрім спеціалізованого навчання, запровадити на підприємстві «шевську» допомогу  молодим спеціалістам та щойно прийнятим працівникам.

 За підсумками розмови було визначено заходи направлені на зниження ризику електротравматизму на підприємстві.