Доманівська центральна районна лікарня: право на оплату праці та робочий час працівників закладу охорони здоров’я

13 вересня 2018

Сутність складових частин заробітної плати, організаційна складова формування режиму праці та відпочинку. Саме такий  інформаційний «пакунок» презентували інспектори праці управління Держпраці у Миколаївській області  медичним працівникам Доманівської центральної районної лікарні.

Під час заходу було розкрито поняття  основної і додаткової зарплати,  заохочувальних і компенсаційних виплат, які виплачуються особі у зв’язку з відносинами трудового найму. Також, медичним працівникам на прикладах було пояснено порядок нарахування заробітної плати.

У своїй промові інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області Іван Гусаров  відмітив, що праця повинна узгоджуватися з відпочинком. Робочий час – це час, протягом якого працівник повинен виконувати свої трудові обов’язки. Обмеження робочого часу направлено на охорону здоров’я працівників, сприяє довголіттю, дає можливість у вільний від роботи час підвищити свій інтелектуальний і культурний рівень, займатися вихованням дітей та інше.

 Переводячи акценти на організаційну складову налаштування праці та відпочинку, учасникам заходу роз’яснено, що тривалість робочого часу встановлюється законом і не може бути змінена угодою сторін трудового договору. Виключення становлять випадки, коли працівники укладають трудовий договір на умовах неповного робочого дня чи неповного робочого тижня.