Проблемні питання: ситуація навколо використання праці неоформлених працівників на території Інгульської сільської ради

25 вересня 2018

Підприємці та громадяни, які реалізують свій трудовий потенціал, мають усвідомлювати необхідність належного оформлення трудових відносин. Обидві сторони трудових відносин мають усвідомлювати негативні наслідки, що спричиняє порушення трудового законодавства. Зазначені порушення, маючи  зв’язок з формуванням дохідної частини місцевого бюджету, негативно впливають й на  утримання закладів бюджетної сфери, зокрема освіти та охорони здоров’я. Таку думку висловив інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області під час зустрічі з представниками Інгульської сільської ради.

Інспектор праці також зауважив на нерозуміння  або не бажання  суб’єктів господарювання належним чином оформлювати  договірні стосунки з працівниками. Мова йшла про підміну трудових договорів договорами цивільно-правового характеру. Присутнім, як особам які постійно контактують з членами  територіальної громади, було роз’яснено особливості застосування кожного із зазначених видів договірних відносин, зауважено на відповідальність, яка передбачена Кодексом законів про працю України,  за порушення законодавства про працю.

 Наприкінці зустрічі присутні отримали рекомендації щодо забезпечення соціального захисту членів територіальної громади, пов’язані з  подоланням незадекларованої праці.

Додатково: спільна робота з органам місцевого самоврядування  у напрямку викорінення незадекларованої праці дає можливість донести до відома роботодавців територіальної громади  головне:  належне оформлення трудових відносин –  це повага до себе та людей, які працюють, а також підняття статусу нашої держави.