Нарада в управління Держпраці у Миколаївській області: протидія травматизму, пов’язаному з подіями на транспорті, та організація заходів з питань охорони праці під час проведення робіт на автошляхах у осінньо-зимовий період

13 листопада 2018

Про належну організацію заходів з питань охорони праці під час проведення робіт з будівництва, ремонту та утримання автошляхів у несприятливих погодних умовах осінньо-зимового періоду йшлося під час розширеної наради в управлінні Держпраці у Миколаївській області.

Участь у заході взяли посадові особи управління патрульної поліції в Миколаївській області, управління Укртрансбезпеки у Миколаївській області, представники Служби автомобільних доріг у Миколаївській області, КП «ЕЛУ автодоріг», Миколаївської дистанціі колії ПЧ-14, ДП «Миколаївський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», КП ММР «Капітальне будівництво м.Миколаєва», ОКП «Миколаївобленерго», МКП «Миколаївводоканал», КП «Дільниця механізації будівництва», а також представники  миколаївських пасажирських автоперевізників.

На початку наради учасників проінформували про кількість загиблих у дорожньо-транспортних пригодах, зокрема нещасних випадках, які сталися на підприємствах усіх галузей економіки, пов’язаних з подіями на транспорті.  Денис Жовнєнко, заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області акцентував увагу присутніх на ризиках виникнення нещасних випадків та заходах з попередження виробничого травматизму на підприємствах Миколаївщини. Він не оминув увагою й технічний стан транспортних засобів. Присутнім було наголошено, що декларативний принцип щодо експлуатації великотоннажного та іншого технологічного транспорту передбачає повну відповідальність роботодавця за їх технічний стан.

Безпека водіїв – це питання із зони ризику. Все, що стосується залучення до роботи водіїв знаходиться у полі дії Кодексу законів про працю України. Управління Держпраці у Миколаївській області наполягає на тому, щоб роботодавці переглянули свої відносини з водіями. Саме зазначену думку висловив Денис Жовнєнко, звертаючись до пасажирських автоперевізників.

Під час наради учасники обмінювалися досвідом щодо використання попереджувальних знаків під час проведення ремонтних та будівельних  робіт автошляхів, а також разом шукали ефективні заходи щодо розв’язання  питань, пов’язаних з дією несприятливих погодних умов осінньо-зимового періоду. Серед іншого, одним з питань, рішення якого шукали учасники наради, стала протидія «варварам», які розкрадають як попереджувальні знаки, так і кришки дорожніх люків, чавунних зливових решіток. Дії таких осіб призводять до аварій, а у деяких випадках обривають життя, калічать людей.

Наприкінці наради учасники висловили думки щодо необхідності взаємодії у напрямку забезпечення належного стану автодоріг  та обмінялися пропозиціями стосовно варіантів можливої співпраці.