На ТОВ «Миколаївський домобудівельний комбінат» визначили елементи забезпечення належного функціонування системи охорони праці

22 грудня 2018

Виконання робіт на висоті є одним з видів робіт підвищеної небезпеки властивих  будівництву новобудов, проведенню ремонту та реконструкції будівель. Зважаючи  на головну умову сталого розвитку будь якої діяльності – недопущення нещасних випадків, керівництво підприємства має  організувати належне функціонування системи охорони праці. Усі елементи системи охорони праці мають функціонувати злагоджено. У разі зволікань з боку керівництва щодо  прийняття дієвих рішень стосовно бездоганного функціонування кожного елемента – логіку та стратегію розвитку діяльності буде зруйновано. Саме таку думку висловив Юрій Пензул, головний державний інспектор управління Держпраці у Миколаївській області, під час зустрічі з керівництвом                     ТОВ «Миколаївський домобудівельний комбінат».

Під час зустрічі зазначалось, що організація безпечного виконання робіт передбачає аналіз комплектації засобів індивідуального, колективного захисту. Так, вибір спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту має проводитися з урахуванням вимог безпеки для кожного конкретного виду робіт, характеру та умов праці, виду і тривалості дії небезпечних і/або шкідливих виробничих факторів. В свою чергу, засоби індивідуального захисту від падіння з висоти повинні проходити оцінку відповідності згідно з Технічним регламентом з підтвердження відповідності засобів індивідуального захисту.

Детально розглядаючи забезпечення  безпечного виконання робіт на висоті, учасники зустрічі відмітили, що перед початком роботи, перш за все,  необхідно приділити увагу міцності опори, зокрема її частин  до яких буде закріплюватися стропом запобіжного пояса працівник. Вона повинна надійно витримувати зусилля, яке може виникнути при падінні людини.

Серед іншого мова йшла про забезпечення належного обліку та зберігання засобів захисту, а також своєчасного виявлення непридатних для застосування засобів захисту та вилучення їх з експлуатації.