Управління Держпраці у Миколаївській області: охорона праці в зимовий період

27 грудня 2018

В зимовий період збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод.

З метою зменшення вірогідності настання нещасних випадків, роботодавцю необхідно організувати проведення заходів направлених на привернення уваги працівників до забезпечення особистої безпеки, а також  безпеки оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Під час позачергового інструктажу  щодо додержання безпеки під час виконання трудових обов’язків у холодну пору року працівникам необхідно зауважити на необхідності:

  • пересуватися тільки тротуарами та пішохідними доріжками;
  • вдягати зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві;
  • дивитися під ноги та обходити небезпечні місця;
  • бути уважними під час переходу проїжджої частини дороги та пересування східцями;
  • не підіймати високо ступні ніг під час переходу обледенілої поверхні, а робити рухи подібно ковзанню;
  • не носити, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримати руки в кишенях;
  • тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

Водіям, які знаходиться за кермом транспортного засобу, необхідно наголосити на збільшенні гальмівного шляху автотранспорту в ожеледицю та привернути увагу на ще більш вразливих узимку (замерзлих, одягнених у капюшони) піших учасників дорожнього руху.

Звертаємо увагу. Відповідно до Закону України «Про охорону праці»,  організація системи  охорони праці на підприємстві належить до обов’язків  роботодавця. Саме до обов’язків  роботодавця відноситься здійснення пропаганди безпечних методів праці та співробітництва з працівниками у галузі охорони праці, а також реалізації необхідних профілактичних заходів, зокрема відповідно до обставин, що змінюються.