100 років діяльності Міжнародної організації праці: визначення досягнень та нових напрямків діяльності

03 січня 2019

У 2019 одній з найстаріших спеціалізованих установ ООН – Міжнародної організації праці (далі – МОП) – виповнюється 100 років з дати заснування.

Продовж усього ювілейного року по всьому світу пройдуть численні пам’ятні заходи, покликані привернути увагу до досягнень організації та тієї ролі, яку вона відіграє в житті кожної людини.

«Минуле століття відзначено чудовими подіями, які були досягнуті завдяки загальної рішучості урядів країн членів, працівників та роботодавців, а також направленими на створення  соціальної справедливості», – сказав Гай Райдер, генеральний  директор МОП, у своєму відеозверненні на каналі you tube.

Серед головних цілей МОП відповідно до її статуту можна визначити такі, як: захист інтересів та прав працівників шляхом регламентації часу праці та відпочинку; боротьба з безробіттям; встановлення гарантії заробітної плати та визнання принципу рівності оплати за однакову працю; захист працівників від професійних захворювань та травматизму на виробництві; регламентація питань соціального страхування та соціального забезпечення тощо.

З метою досягнення поставлених цілей МОП розробляє та приймає міжнародні трудові норми, готує міжнародні програми щодо поліпшення умов праці працівників; надає консультаційні послуги; проводить дослідження та аналіз соціально-економічних проблем у сфері праці; організовує наради, технічну та професійну освіту; поширює інформацію.

Кількість членів МОП значно зросла за ці 100 років. Якщо  у 1919 році кількість учасників складала  44 країни, нині, у 2019 році, вона становить 187 країн.

Роки минають, між тим, робота у напрямку впровадження норм соціального забезпечення, визначених у Міжнародній конвенції праці №102, не втрачає своєї актуальності. Праця сьогодні та праця 50-100 років тому дуже різниться, глобалізація економіки та інші виклики сучасності впливають на вивільнення робочих рук, але додержання  базових принципів соціальних зобов’язань мають залишатись непохитними.

Урочистості, що відбудуться в рамках відзначання 100-річчя діяльності МОП стануть ще одним приводом знову підтвердити її основоположні цінності та погляди.

Так, вже 9 січня 2019 року на оновленому сайті МОП буде представлена робота, яка окреслить шлях діяльності організації продовж 100 років. Вона висвітить минуле, сьогодення і майбутнє  щодо досягнення «Зухвалої мети» –  злагоди на основі соціальної справедливості.

План відзначення ювілею діяльності МОП включає  презентацію 22 січня 2019 доповіді Глобальної комісії з питань майбутнього сфери праці. Обговорення доповіді заплановано  на присвяченій сторіччю МОП Міжнародної конференції праці, яка пройде в Женеві з 10 по 21 червня 2019 року. На конференції, також, передбачається затвердити нові трудові норми, спрямовані на боротьбу з насильством і утиском в сфері праці.

11 квітня 2019 року відбудеться 24 – годинний «Всесвітній онлайн-тур», у рамках якого у 24 країнах чотирьох континентів, від Суви (Фіджі) до Ліми (Перу), пройдуть національні заходи, присвячені діяльності МОП. Дата проведення Всесвітнього онлайн-туру «МОП100» обрано не випадково, саме  11 квітня  1919 року на пленарному засіданні Паризької мирної конференції був прийнятий проект Статуту МОП.

З 26 по 28 червня в Парижі пройдуть урочистості, присвячені діяльності МОП і  сторіччю підписання Версальського договору, яким у 28 червня 1919 році було ознаменовано закінчення Першої світової війни.

Восени, з 24 по 29 листопада в штаб-квартирі МОП в Женеві заплановано провести Тиждень соціального захисту працівників.