Алгоритм дій у разі вибуху на АЗС: з працівниками автозаправних станцій Одещини проведено семінар-нараду

24 липня 2024

Головний державний інспектор Денис Сіваченко провів семінар-нараду із суб’єктами господарювання, у власності або користуванні яких є об’єкти підвищеної небезпеки на території Одеської області, на тему «Безпека під час війни: дії у разі вибуху на АЗС».

У сучасних умовах війни питання безпеки на об’єктах підвищеної небезпеки, таких як автозаправні станції (АЗС), набуває особливої актуальності.
Фахівець Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці наголосив на обов’язковості регулярної оцінки ризиків на АЗС та важливості проведення превентивних заходів.

Зокрема, обговорено необхідеість:
– своєчасного обслуговування та перевірки обладнання;
– виконання регулярних інструктажів для працівників щодо безпечної експлуатації об’єктів, устаткування, машин, механізмів підвищеної небезпеки;
– забезпечення доступу до засобів евакуації та їх справності.

Особлива увага приділена алгоритму дій у разі вибуху, зокрема:
1. Негайне повідомлення відповідних служб, які здійснюють державний нагляд та контроль у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки, до відання яких, відповідно до закону, віднесені питання:
– охорони праці;
– екологічної безпеки та охорони навколишнього природного середовища;
– пожежної і техногенної безпеки;
– санітарно-епідемічної безпеки;
– містобудування.
2. Евакуація персоналу та клієнтів з небезпечної зони.
3. Надання першої допомоги постраждалим.
4. Використання засобів індивідуального захисту.

Разом з тим інспектор наголосив на необхідності регулярних навчань і тренінгів для персоналу. Такі заходи допомагають не лише підвищити рівень безпеки, але й забезпечити швидке та ефективне реагування у разі надзвичайної ситуації та попередження виробничого травматизму.

Окремо підкреслено важливість налагодження тісної взаємодії між АЗС як об’єктами підвищеної небезпеки та місцевими органами виконавчої влади. Спільні навчання та координація дій дозволяють знизити ризики та мінімізувати, а в подальшому і повністю виключити виробничий травматизм.