Апеляційна скарга Управління Держпраці задоволена: до ТОВ «Довіра» застосовані заходи держаного нагляду у сфері охорони праці

22 листопада 2021

Колегія суддів П’ятого апеляційного адміністративного суду підтримала позицію Управління Держпраці у Миколаївській області:  ТОВ «Довіра» заборонено експлуатацію устаткування та виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема  експлуатувати ковальсько-пресове устаткування та виконувати зварювальні роботи. Це обумовлено тим, що суб’єкт господарювання не забезпечив дотримання вимог законодавства та нормативно-правових актів з охорони праці, на робочих місцях присутні ризики, що створюють загрозу життю та здоров’ю працівників.

Зазначимо, що рішенням Миколаївського окружного адміністративного суду у задоволенні позову Управління Держпраці у Миколаївській області щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду – відмовлено.  Доводи суб’єкта господарювання  щодо зупинення експлуатації ковальсько-пресового устаткування, що розташоване на території підприємства,  та передачі на склад зварювального  апарата зі зварювальними кабелями визнано достатніми.

Проте колегія суддів апеляційного суду під час розгляду справи вказала про відсутність у матеріалах справи доказів  утилізації приладів, що ставить під сумнів факт здійснення утилізації, та вірогідність приведення даного устаткування в експлуатацію.

Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду  рішення суду першої інстанції  скасовано, до ТОВ  «Довіра» вжиті  заходи реагування у сфері державного нагляду.