Апеляційний суд кардинальним чином змінив рішення щодо вжиття заходів державного реагування до ОСББ «ГУРТ»

08 квітня 2020

За результатами перевірки ОСББ «ГУРТ» у квітні 2019 року на предмет дотримання нормативно-правових  актів з питань охорони праці Управлінням Держпраці у Миколаївській області виявлено велике коло порушень.

Серед порушень маються місце й такі, що несуть загрозу життю та здоров`ю людей. Посадовими особами Управління складено  припис про усунення порушень, виявлених під час перевірки.  ОСББ «ГУРТ» проігнорувало  вимоги виконання припису.

Управління звернулося до суду щодо вжиття заходів державного реагування шляхом  заборони експлуатації машин, устаткування, обладнання, виконання робіт підвищеної небезпеки.

Суд першої інстанції своїм рішенням не підтримав Управління. Виходячи  з того, що  ОСББ не використовує найману працю, а обслуговування будинку, в тому числі роботи з підвищеною небезпекою виконуються на підставі договорів про надання послуг (виконання робіт), Миколаївський  окружний адміністративний суд дійшов висновку, що  вимоги Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Закону України «Про охорону праці» на ОСББ не поширюється.

Між тим, колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду не погодилася  з таким висновком суду першої інстанції.

Судова колегія вважає таку позицію щодо ОСББ помилковою, враховуючи наступне.

Зокрема під час розгляду справи колегія суддів відзначила, що основна діяльність ОСББ полягає в забезпеченні прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном, утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднань.

 Висновки суду першої інстанції про відсутність найманої праці зроблено лише з довідки виданою самою головою правління. Між тим, Управлінням Держпраці у Миколаївській області зроблено запит до Головного управління ПФУ у Миколаївській області, щодо інформації про кількість застрахованих осіб (найманих працівників та на умовах цивільно – правової угоди) у 2017 та 2018 роках, які працюють на ОСББ «ГУРТ». У відповіді на  запит  Головне управління ПФУ в Миколаївській області повідомило  про те, що ОСББ «ГУРТ» звітувало про суми нарахування заробітної плати та здійснення відрахувань на загальнообов`язкове соціальне страхування.

Відповідно до цього, ОСББ «ГУРТ» має найману працю, а саме керівника:  особу, яка є найманим працівником та отримує заробітну плату.

Отже, у випадку використання найманої праці ОСББ набуває статус роботодавця.

Між тим, судом першої  інстанції зазначено, що відносини, які виникли між товариством і особою є корпоративними правовідносинами.

Колегія суддів не погоджується з вказаним висновком, оскільки корпоративні права – це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Крім того, під час розгляду справи договір на корпоративні  правовідносини не надавався.

Розглядаючи справу, колегія суддів додатково звернула  увагу на те, що частина виявлених Управлінням порушень безпосередньо пов`язана з експлуатацією устаткування підвищеної небезпеки (шафовий регуляторний пункт; модуль нагріву МН 120 «Бернард»), яке обслуговує ОСББ «ГУРТ». Наявність порушень вимог безпеки  створює  загрозу життю та здоров`ю людей, які проживають в будинку, та небезпечні умови праці на робочих місцях.

У своєму рішенні колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду  скасувала судове рішення суду першої інстанції та прийняло нове, який обумовлюється для ОСББ «ГУРТ» виконання  припису Управління Держпраці у Миколаївській області та припинення експлуатації устаткування підвищеної небезпеки, яке створює загрозу життю та здоров’ю працівників, до моменту усунення порушень.