Арбузинський район: інформування громадян про переваги належного оформлення трудових відносин

28 січня 2020

Управління Держпраці у Миколаївській області тісно співпрацює з Миколаївським обласним центром зайнятості щодо інформування громадян про найактуальніші події у сфері праці та поширення корисної інформації стосовно реалізації трудових прав працівників.

Так, 27 січня 2020 року під час зустрічі посадових осіб Управління з мешканцями Арбузинського району на обговорення було винесено тему «Легальна зайнятість: зміст поняття».

Учасники заходу заслухали інформацію про неформальну зайнятість, обговорили умови за яких громадянин набуває статусу працівника, визначили аргументи «за» та «проти» належного оформлення трудових відносин.

Мешканцям Арбузинського району повідомили про те, що нелегальна зайнятість притаманна таким сферам діяльності як торгівля, надання послуг, організація харчування. Іноді, це пов’язано з тим, що роботодавець має  короткотерміновий попит на робочу силу та не хоче займатися документуванням. Проте, згода громадянина працювати без укладання трудового договору призводить  до втрати страхового стажу, що відстрочує час призначення пенсійного забезпечення. Крім того, нелегальна зайнятість містить купу ризиків, наприклад: спростування роботодавцем вимог щодо виплати грошей за виконану роботу чи матеріального забезпечення у разі тимчасової непрацездатності тощо.

 Поряд з зазначеним, присутнім повідомили про інформаційно-консультативну роботу, яку здійснює Управління Держпраці у Миколаївській області з метою поширення знань щодо додержання законодавства про працю,  та можливості звернення до Управління із заявами, скаргами, пропозиціями.