Безпечна експлуатація об’єкту зберігання зріджених вуглеводневих газів: на Одещині проведено технічну консультацію

03 червня 2024

Фахівець Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олег Тіщенко провів технічну консультацію на робочому місці з працівниками виробничої дільниці ТОВ «ВІЛЛЕ ФОРТЕ УКРАЇНА» щодо організації та безпечної експлуатації обладнання, машин та механізмів і устаткування підвищеної небезпеки.

На заході бговорено виробничі фактори, вплив яких на людину за певних обставин можуть призвести до травмування або іншого раптового погіршання здоров’я або смерті. Були визначені заходи, спрямовані на недопущення аварій та нещасних випадків, а також вимоги до обладнання об’єкту котлонагляду при експлуатації, їх своєчасного технічного обслуговування та ремонту.

Акцентовано, що вимоги до експлуатації та технічного обслуговування об’єкту визначені у НПАОП 0.00-1.73-14 “Правила охорони праці та безпечної експлуатації технологічних трубопроводів”, НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», НПАОП 0.00-5.11-85 “Типова інструкція праці з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт” та інших нормативних актах з охорони праці, що повинні суворо дотримуватись суб’єктом господарювання.


Крім того, досвідчений фахівець звернув увагу керівництва об’єкту на необхідність систематично здійснювати моніторинг потенційно небезпечних ділянок, постійно оцінювати ризики і прогнозувати надзвичайні ситуації на виробничих дільницях та потенційно небезпечних об’єктах, заздалегідь визначати найбільш гострі проблемні питання щодо запобігання надзвичайним ситуаціям.


Водночас, посадовець звернув увагу на наявність високого рівня автоматизації виробничого процесу та сучасної автоматизації попередження аварійних ситуацій на виробництві. Відзначено якісно розроблені плани дій щодо запобігання виникненню та ліквідації можливих надзвичайних ситуацій (планів локалізації і ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС)) на відповідних виробничих дільницях і об’єктах, а також якісне проведення навчання та тренувань у відповідності з цими ПЛАС.