Безпечна експлуатація обладнання, що працює під тиском: на Одещині проведено превентивний захід

22 жовтня 2024

Фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці зустрілися з працівниками та керівництвом АТ «Одеський припортовий завод».

Під час заходу посадовці надали технічну консультацію з питань правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, згідно з НПАОП 0.00-1.81-18. Увагу присутніх акцентовано на організації безпечної експлуатації та ремонту обладнання під тиском.

Інспектори Держпраці зазначили, що ремонт обладнання під тиском слід виконувати відповідно до вимог технічної документації, до складу якої мають входити технічні умови на ремонт.

Виведення обладнання під тиском в ремонт здійснюється працівником, відповідальним за справний стан і безпечну експлуатацію, відповідно до графіка ремонту, затвердженого роботодавцем, у разі необхідності проведення ремонту — в порядку, встановленому роботодавцем.

Проведення ремонту обладнання під тиском здійснюється за нарядом-допуском. Експлуатація обладнання під тиском за призначенням під час його ремонту не дозволяється.

Також були розглянуті питання щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві”.

У свою чергу, розглянули питання психосоціальної підтримки на робочому місці. Посадовці підкреслили, що, коли навчання навичкам психологічного відновлення та управління стресом інтегровані в діяльність підприємства, працівники відчувають, що їх цінують і підтримують. Психологічно здорові працівники — це ознака здорового робочого середовища.

З присутніми обговорено стан охорони праці на підприємстві. Наголошено на обов’язковому дотриманні вимог безпеки під час експлуатації обладнання та проведення робіт підвищеної небезпеки.