Безпечна оселя: фахівці управління Держпраці у Миколаївській області надали рекомендації мешканцям м.Баштанки як уберегтися від отруєння чадним газом

12 квітня 2018

Задля недопущення нещасних випадків серед населення, пов’язаних з використанням газу в побуті, фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області та ПАТ «Миколаївгаз»  проведено нараду для представників об’єднаних співвласників багатоквартирних будинків міста Баштанки та відповідальних за технічний стан та безпечну експлуатацію газового обладнання закладів освіти Баштанського району.

Під час заходу було визначено основні вимоги щодо утримання в належному стані газових мереж, газових приладів та обслуговування димовентиляційних каланів. Увага акцентована на тому, що власник (балансоутримувач) є відповідальним  за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

«Технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель повинно здійснюватися відповідно до вимог документації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах зі спеціалізованою організацією» – зауважив Сергій Джігімон, начальник відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області.

Він зробив наголос на належному оформлені документації, пов’язаної з будь-якими роботами по заміні газових приладів, вимогах щодо використання гофрованих труб, які не передбачені у комплекті з газовим приладом.

Присутніх  було проінформовано про вимоги щодо оснащення приміщення у якому встановлено газове обладнання з відведенням продуктів згоряння у димохід. Так, згідно з вимогами Державних будівельних норм “Газопостачання” такі приміщення повинні бути оснащені сигналізаторами контролю мікроконцентрацій чадного газу та контролю довибухових концентрацій газу.

 Серед іншого, зазначалось, що інструктаж власників (балансоутримувачів) щодо безпечної експлуатації систем газопостачання проводить газорозподільне підприємство. Газ – це дуже небезпечно, тому вимоги технічного обслуговування  повинні виконуватися у повному обсязі та відповідно до графіків.