Безпечна поведінка водіїв на робочих місцях: на Одещині проведено технічну консультації

20 лютого 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Іван Ротань провів моделювання подій нещасного випадку на робочому місці з працівниками ТОВ «Одеська торговельна компанія».


Інспектором проаналізовано акт і матеріали розслідування нещасного випадку, який стався в грудні 2023 року з водієм підприємства.


Окремо представник Держпраці наголосив про важливості дотримання процедури розслідування нещасного випадку та правильність оформлення акту і матеріалів розслідування. У ході заходу заповнено чек-лист.
У зв’язку з ти, що місце нещасного випадку знаходиться за межами підприємства, а саме на відрізку автомобільної дороги між населеними пунктами, відновлення послідовності подій у хронологічному порядку було проведено на території підприємства за участю керівника служби охорони праці, завідуючого гаража та водіїв ТОВ «Одеська торгівельна компанія».


Головний державний інспектор разом з учасниками заходу встановили критичні фактори, що призвели до нещасного випадку, а саме: особиста необережність водія у темний час доби та погані погодні умови (туман і слякота). Перелічені фактори співвідносяться з обставинами та причинами, зазначеними в акті розслідування нещасного випадку.


Посадовець Держпраці оцінив актуальність заходів, розроблених за результатами нещасного випадку, їх вплив на усунення причин нещасного випадку та критичних факторів в подальшому. Посадовець зазначив відсутність проведення позапланового інструктажу з охорони праці після затвердження акту розслідування нещасного випадку.


За підсумками аналізу причин та обставин нещасного випадку провели моделювання двох сценаріїв розвитку події:
– І-й сценарій – моделювання подій відповідно до послідовності, що призвели до нещасного випадку;
– ІІ-й сценарій –пояснення вимог до безпечного виконання робіт, а саме: перед посадкою водія до кабіни вантажівки необхідно провести зачистку взуття від бруду, виконувати вихід з кабіни у темний час доби (туман) з використанням ліхтаря.