Безпека експлуатації опалювальних котлів: з працівниками ОСББ «Іфріс» на Одещині провели технічну консультацію

12 лютого 2024

Технічну консультацію щодо безпеки під час опалювального сезону провів головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Євген Аношкін з працівниками одеського ОСББ «Іфріс». Під час заходу розглядали питання надійного забезпечення опалення в квартири житлових будинків впродовж зимнього періоду.

З учасниками заходу обговорили вимоги «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», які стосуються експлуатації і технічного обслуговування газового і теплотехнічного обладнання котельні перед опалювальним сезоном.

Представник Держпраці підкреслив, що перед включенням у роботу установок сезонної дії, в тому числі, опалювальних котлів, необхідно забезпечити прочищення та перевірку справності газоходів, перевірку справності систем вентиляції, проведення технічного обслуговування приладів, а також перевірку справності контрольно-вимірювальних приладів і запобіжних клапанів.

З профілактичною метою посадовець зазначив, що перед початком опалювального сезону необхідно провести періодичний технічний огляд обладнання під тиском у терміни, визначені експлуатаційними документами виробника, але не рідше :
1) зовнішній і внутрішній огляди — один раз на 4 роки;
2) гідростатичне випробування — один раз на 8 років.

Крім того, було підкреслено, що перед початком опалювального сезону необхідно провести поточний ремонт газового обладнання котелень.
Інспектор повідомив: якщо за умов виробництва неможливо надати обладнання під тиском для огляду в зазначений термін, роботодавець зобов’язаний надати його достроково або припинити експлуатацію.