Безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя!

30 квітня 2020

Відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров’я та здоров’я  оточуючих, повинно бути в пріоритеті в умовах пандемії.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про охорону праці» працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених у частині першій вимог (частина друга ст. 14 ЗУ «Про охорону праці»).

Роботодавці та працівники зобов’язані дбати про безпечні умови праці особливо тепер, коли від сумлінного відношення всіх і кожного до елементарної гігієни рук, інших рекомендацій щодо профілактики зараження коронавірусом,  залежить власне життя та життя інших людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, головне в профілактиці зараження коронавірусом – гігієна.   У зв’язку з цим, працівникам та роботодавцям необхідно пам’ятати про такі нескладні речі:

  • Робоче місце повинно бути чистим: поверхні та предмети варто регулярно протирати дезінфікуючими засобами.
  • Потрібно регулярно та ретельно мити руки.
  • Дозатори для дезінфекції рук мають бути на видних місцях, а також повинні бути доступні місця, де можна мити руки водою із милом.
  • Пам’ятайте про особистий простір працівників.

З метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції, збереження життя, здоров’я і забезпечення безпеки працівників та оточуючих людей у разі виявлення у працівника первинних ознак захворювання, роботодавцям рекомендується негайно забезпечити направлення такого працівника для медичного огляду та встановлення відповідного діагнозу.

Закликаємо кожного, чи-то роботодавець, чо-то працівник,  додержуватись всіх заходів, направлених безпечні умови праці, оскільки безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя.