Безпека робіт у замкнутому просторі: важливі аспекти та вимоги

26 вересня 2023

Головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності у Миколаївській області Південного МУД Валентином Дучко проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу на АТ «ОГС «Миколаївгаз».

Роботи у замкнутому просторі відносять до газонебезпечних робіт, тому що під час його проведення можлива, або не виключена можливість виділення в робочу зону вибухонебезпечних чи шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух і загоряння в кількостях, що перевищують граничнодопустиму концентрацію.

Види замкнутого простору

Наочним прикладом замкнутого простору може служити закрита ємність з вузьким отвором для проходу. Проте до категорії таких просторів можна віднести також відкриті люки та оглядові колодязі, каналізаційні колектори, траншеї, трубопроводи, повітроводи, закриті підвали та інші місця з недостатньою вентиляцією.

Виникнення небезпечного повітряного середовища

При недостатності кисню, або за наявності токсичних чи горючих газів може утворитися небезпечне повітряне середовище. Дане середовище може виникнути і від викидних газів установок та автотранспортних засобів, з причин:

  • утворення вуглекислого газу у крейдяному ґрунті;
  • через розкладання осаду у каналізаційному колекторі;
  • витоку газу з газопроводу;
  • корозії металоконструкцій;
  • присутності бензину;
  • інших різноманітних відходів виробничих підприємств.

Робота, що проводиться у замкнутому просторі, може зробити цей простір ще більш небезпечним.

Наряд-допуск

Перед початком роботи у закритому просторі відповідальному виконавцю необхідно видати наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки, у якому визначається обсяг та склад робіт, послідовність їх виконання, заходи безпеки, періодичність аналізів повітряного середовища та засоби захисту працівників.

Наряд-допуск на виконання робіт у замкнутому просторі затверджується посадовою особою підприємства та підписується відповідальною особою за організацію безпечного виконання робіт.

Наряд-допуск видається на термін, необхідний для виконання передбаченого обсягу робіт. Заборонено на свій розсуд змінювати обсяги робіт, передбачених нарядом-допуском. Не можна входити у замкнутий простір, не отримавши попередньо вказівок від керівника робіт і не маючи письмового дозволу на вхід або на виконання робіт, та поки компетентна особа не упевниться, що це безпечно.

Контроль повітряного середовища

Для контролю повітряного середовища через короткі інтервали часу необхідно забезпечити відповідним приладом та навчити працівника, як слід здійснювати вимірювання наявності та рівнів шкідливих речовин у середовищі та забезпечити інструкцією з експлуатації приладу.

Склад працівників

Для виконання робіт у закритих просторах призначаються ланки робітників у кількості не менше трьох чоловік кожна. При цьому два робітники, які знаходяться не в зоні закритого простору, повинні страхувати безпосередніх виконувачів робіт за допомогою рятувальної мотузки, яка прикріпляється до рятувального пояса та бути готовим виконати дії з порятунку працівника, який знаходиться у ємності чи колодязі та надати допомогу.

Забороняється відволікати на інші роботи страхуючих робітників до тих пір, поки працівник у закритому просторі не вийде на поверхню.