Безпека виконання робіт в замкнутому просторі: з працівниками комунального підприємства на Одещині провели технічну консультацію

13 червня 2024

Основні питання з охорони праці розглянули під час проведення технічних консультацій на робочих місцях з працівниками КП «Сервісний центр», які провела головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Світлана Малярчук.

Серед них: психосоціальна підтримка працівників на робочому місці, попередження випадків прихованого травматизму, забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту, своєчасне проведення інструктажів, навчання та перевірка знань з питань охорони праці, безпечне виконання робіт в замкнутому просторі.

Стосовно безпечного виконання робіт в замкнутому просторі інспектор пояснила, що на працівника, який працює у спорудах замкнутого простору, можлива дія небезпечних і шкідливих виробничих чинників:

– підвищена запиленість і загазованість робочої зони;

– наявність пожежо- і вибухонебезпечних речовин у повітрі робочої зони;

– дія (падіння) предметів та інструменту з висоти;

– падіння робітників при відкриванні (закриванні) кришок люків і при спуску (підйомі) у споруду;

 – наїзд транспортних засобів при роботах на проїжджій частині;

– несприятливий температурний режим, підвищена вологість повітря;

– недостатня освітленість робочої зони;

-затоплення водою внаслідок механічного ушкодження чи аварії діючих підземних комунікацій або впливу потоку води при значних атмосферних опадах таа ін.

Посадовець підкреслила, що лише  послідовне дотримання вимог законодавства з охорони праці дасть можливість уникнути травмування на виробництві.