Кривоозерщина: шлях до легалізації заробітної плати та зайнятості населення

15 червня 2018

У  Кривоозерській РДА відбулося засідання комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення, в якому було взято участь представником управління Держпраці у Миколаївській області  – інспектором праці Сергієм Бучко.

Під час заходу було підбито підсумки  роботи з легалізації заробітної плати та зайнятості населення у період з січня по травень 2018 року по Кривоозерському району. Так, впродовж перших  5 місяців   2018 року на Кривоозерщині  було обстежено 126  суб’єктів господарювання. Під час проведення обстежень використання праці неповнолітніх та неналежно оформлених працівників не зафіксовано.

Голова райдержадміністрації Олег Мірошниченко зазначив, що інспектори праці сьогодні наділені вагомими повноваженнями, у порівнянні з іншими органами державної влади, зокрема – уповноважені проводити інспекційні відвідування, фактично виходити на підприємства, де існують ризики використання незадекларованої праці, застосовувати фінансові санкції до порушників. Першочергове  їх завдання – спонукати роботодавця не порушувати трудове законодавство. Тіньова зайнятість існує лише у вигідних умовах, а такі чинники, як високі штрафні санкції, роблять це явище економічно невигідним для роботодавця.

Обговорюючи питання щодо активізації роботи по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Бучко, зауважив, що під час контрольних заходів фіксуються порушення законодавства про працю, що в подальшому є підставою для застосування штрафних санкцій до роботодавця. До членів комісії були доведені основні засади порядку накладення управлінням фінансових санкцій за порушення законодавства про працю, з акцентом на неналежне оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин з працівниками.

Водночас, присутнім було підкреслено, що подолання неоформленої зайнятості не завжди може відбуватися завдяки контрольним заходам Управління, поновлення прав працівників може відбутися і в наслідок інформаційно-роз’яснювальної роботи серед роботодавців.

З огляду на  тісну співпрацю між управління Держпраці у Миколаївській області та органами місцевого самоврядування члени комісії прийняли рішення щодо активізації інформаційно- роз’яснювальних заходів, направлених на роз’яснення негативного впливу тіньової зайнятості на життя суспільства та кожного окремого громадянина.