Чорноморський національний університет імені Петра Могили: опалювальний період без аварій та нещасних випадків

29 листопада 2019

28 листопада 2019 відбулась зустріч посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області з особами, відповідальними за стан охорони праці, Чорноморського національного університету імені Петра Могили щодо обговорення  питань безперебійного забезпечення теплом навчальних корпусів та будівель гуртожитків закладу.

На початку заходу було підкреслено, що забезпечення теплом продовж зимового періоду можливо завдяки належній експлуатації виробничого обладнання та відповідальної роботи персоналу.

Посадові особи Управління відзначили високий рівень травматизму в закладах соціально-культурної сфери та вражаючу за останні роки кількість нещасних випадків, пов’язаних з неналежною експлуатацією обладнання, яке експлуатується з метою утворення і передавання теплової енергії.

Також, було зауважено, що для забезпечення комфортних умов для проживання та навчання студентів Університет експлуатує 7 твердопаливних котелень та газове обладнання. Від належної експлуатації зазначених виробничих об’єктів залежить життя та здоров’я великої кількості осіб, у тому числі громадян інших держав, які приїхали на навчання до Миколаєва.  Отож хиби, недоглядів та помилок з боку персоналу, залученого до експлуатації теплогенеруючих об’єктів, недопустимі.

Присутнім визначено «слабкі» місця у забезпеченні безпеки об’єктів, зокрема:

розгерметизація інженерних вводів створює газонебезпечне середовище у підвалах споруд;

неможливість миттєвого зупинення процесу горіння  твердопаливного котла ускладнює реагування під час аварійної ситуації;

несправність запобіжних засобів створює загрозу вибуху обладнання, що працює під тиском тощо.

Посадові особи Управління визначили вимоги, направлені на недопущення аварій та нещасних випадків, та зауважили на важливості періодичного опрацювання з колективом заходів щодо локалізації і ліквідації аварій, а також проведення протиаварійних об’єктових тренувальних занять. Адже, саме такі заходи розширюють можливості вижити у надзвичайних ситуаціях.

Серед іншого, мова торкнулась вимог до охорони праці двірників та прибиральниць. Зокрема, зазначена категорія працівників має чітко знати порядок реагування у разі виявлення валіз, пакунків, коробок та інших предметів залишених без нагляду власників.