Чи можливе зараження малярією в Україні?

05 лютого 2018

Малярія раніше відома як болотна лихоманка — інфекційне захворювання, що передається людині при укусах комарів роду Anopheles (в переважній більшості випадків так званих «малярійних комарів»). Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, потовиділенням, збільшенням розмірів селезінки та печінки,  характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів. У випадку злоякісного перебігу закінчується летально.

Збудником малярії є найпростіші роду Plasmodium (плазмодії). Для людини небезпечними є 4 види цього роду, які в свою чергу при потраплянні в кров чи лімфу, викликають відповідну цьому видові (тропічну, вівакс, овалє та чотириденну) форму малярії. Хвороба починається як через тиждень , так і через  рік або навіть і через 2-3 роки після укусу(в залежності від форми малярії). Основними ознаками захворювання є слабкість, головний біль, ломота в тілі, підвищення температури до 39-40°С і більше. Озноб змінюється на холодний рясний піт. Напади лихоманки повторюються періодично з різним інтервалом залежно від форми малярії. Ускладнення під час захворювання проявляються у вигляді алергічних реакцій, розладах сечостатевої системи, некрозу у внутрішніх органах та найнесприятливішого  ускладнення – злоякісної церебральної форми малярії. Ураження центральної нервової системи проявляється спочатку збудженням, потім станом оглушення, після чого хворий може впасти в кому.

Небезпечними в епідемічному відношенні малярії є країни Африки, Азії, Південної та Центральної Америки, Океанії, Євразії (Азербайджан, Туркменістан, Вірменія,  деякі регіони Туреччини) з тропічним і субтропічним кліматом.

То чи можливий епідемічний спалах малярії в Україні та зокрема на Миколаївщині? Теоретично можливий. Це зумовлено великою кількістю українців, що виїздить за кордон на заробітки до тропічних країн (моряки, працівники курортного, готельно-розважального бізнесу тощо), також туристів, місіонерів та інших. Слід зазначити, що й до нашої держави приїздить багато студентів, бізнесменів, спортсменів та інших осіб, із небезпечних у відношенні до малярії територій. Поширення комарів роду Anopheles залишається досить широким, в Україні мешкає 7 його видів, здатних до зараження певними видами малярії. Не менш важливим фактором є зосередження в Україні та зокрема у Миколаївській області великої кількості анофелогенних зон.

Анофелогенні водойми – це водойми, в яких відбувається виплід малярійних комарів. Анофелогенні території – це здебільшого території боліт із застійною водою, порослих і замулених водойм, рік та каналів із малою швидкістю течії води та пологими берегами, непроточних ставків, де можуть виникнути вогнища малярії. Якщо будуть джерела інфекції, тобто особи, що заразилися малярією в інших країнах, то не виключена поява «своїх» хворих на малярію.

В Україні станом на 28 серпня 2017 року зареєстровано 29 випадків завезеної (тропічної) малярії, троє хворих померли.

Рекомендовано особам, які планують поїздки в країни із тропічним кліматом, заздалегідь звернутися до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання для отримання консультації та порад, щодо запобігання захворюванню на малярію.

Засобами попередження хвороби є: вживання протималярійних препаратів та захист від укусів комарів. Для захисту від укусів комарів потрібно:

– одягатися у щільний, максимально закритий, світлих тонів, одяг при виході з дому після заходу сонця;

– на відкриті ділянки тіла наносити репеленти (діаетілтолуамід або диметилфталат);

– спати у кімнаті, вікна якої захищені сіткою;

– перед сном обробляти приміщення інсектицидним аерозолем (піретроїди);

Протягом 2-х років після повернення додому, при будь – якому захворюванні, не забувайте проінформувати лікаря, який Вас лікує, про те, що Ви були у тропіках.

Автор: Статя підготовлена фахівцями відділу з питань гігієни праці