До Міжнародного дня людей з інвалідністю: семінар щодо реалізації трудового потенціалу осіб з інвалідністю

03 грудня 2018

Допомогти особам з інвалідністю розібратися у питаннях  щодо реалізації свого трудового потенціалу. Саме  таку мету переслідували організатори семінару – фахівці Корабельного районного центру зайнятості.

Для участі в заході були запрошені представники управління Держпраці у Миколаївській області, Миколаївського обласного фонду соціального захисту інвалідів, четвертої міжрайонної медико-соціальної експертної комісії.

Під час семінару зазначалось, що з огляду на  низку правових норм і законів працевлаштовувати осіб з  інвалідністю зобов’язаний майже кожен роботодавець. Так, для роботодавців встановлено норматив в розмірі чотирьох відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб має створити одне робоче місце. Підприємства, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням медичних рекомендацій та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткові заходи безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Присутнім було надано роз’яснення  щодо внесення змін до індивідуальної програми реабілітації осіб з інвалідністю в частині  трудових рекомендацій.

 

Взявши слово, Ганна Марченко, заступник начальника відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області, роз’яснила присутнім, що особи з інвалідністю мають певні державні трудові  гарантії. Наприклад:  під час працевлаштування  особам з інвалідністю роботодавці не мають права встановлювати  випробувальний термін,  працівник, якому встановлено групу інвалідності, має право відмовитися працювати в нічний час і надурочно. Крім цього, на прохання особи з інвалідністю роботодавець зобов’язаний встановлювати режим роботи на умовах неповного робочого дня (тижня).

Учасники семінару, проявляючи ініціативу, підіймали на обговорення найактуальніші для них питання, зокрема тривалості відпустки для осіб з інвалідністю, порядку припинення трудових відносин та ділилися власним досвідом стосовно поновлення порушених трудових прав.