Декларація відповідності товару технічному регламенту України

13 березня 2018

Декларація відповідності– документ, що підтверджує відповідність виробляємої нехарчової продукції діючим стандартам якості, нормативним документам України та сертифікованим технічним умовам виробництва.

Декларація відповідності – це обов’язковий документ, якщо до продукції (товару) встановлені вимоги безпеки Технічними регламентами. Декларація відповідності повинна супроводжувати товар у всьому ланцюжку поставки: від виробника до споживача, і давати зрозуміти всім зацікавленим особам, що виробник подбав про безпеку товару.

Декларація відповідності складається виробником або його уповноваженим представником, або постачальником, що відповідає за введення продукції в обіг. При цьому уповноважений представник і постачальник повинні бути резидентами України, офіційно уповноваженими виробником на введення продукції в обіг (розміщення на ринку) в Україні, і повинні нести повну відповідальність за відповідність продукції технічним регламентам та іншим нормативно-правовим актам.

Технічний регламент – нормативно-правовий акт, що визначає характеристики продукції, способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов’язковим.

Процедура декларування відповідності являє собою перелік обов’язкових дій, виконання яких є підтвердженням того, що продукція відповідає встановленим стандартам якості.

Декларування відповідності в Україні регулюється:
-Законом України №124-VIII від 15.01.2015 “Про технічні регламенти та оцінку відповідності»;
-технічним регламентом «Модулі оцінки відповідності, які використовуються для розроблення процедур оцінки відповідності;
-технічними регламентами, об’єктами яких є той чи інший товар.

З метою недопущення ввезення на територію України продукції (товару), яка не відповідає вимогам, встановленим законодавством або нормативними документами, діючими на Україні, був затверджений перелік продукції, яка потрапляє під декларування. До сфери відповідальності Держпраці підпадають наступні 10 видів нехарчової продукції:

– прості посудини високого тиску (виробничих об’єктів);
– ліфти і запобіжні комплектувальні вироби;
– канатні дороги для перевезення пасажирів;
– обладнання , що працює під тиском;
– засоби індивідуального захисту;
– вибухові матеріали промислового призначення;
– знаки безпеки і захисту здоров’я працівників;
– машини та устаткування;
– пересувне обладнання, що працює під тиском;
-обладнання та захисні системи, призначені для застосування в потенційно вибухонебезпечному середовищі.

На кожний вид вищевказаної продукції є затверджені Постановами Кабінету Міністрів України технічні регламенти, виконання вимог яких є обов’язковим.