Доманівський район: працюємо з неповнолітніми. Як правильно оформити трудові відносин з неповнолітніми та забезпечити виконання їх трудових прав та гарантій.

10 жовтня 2018

У Доманівській районній філії Миколаївського обласного центру зайнятості відбувся семінар для громадян, які наразі розв`язують питання реалізації свого трудового потенціалу.

Мета заходу: роз’яснити мешканцям Доманівського району, як можливим роботодавцям та як громадянам, які мають дітей віком до 18 років, особливості укладення трудових договорів з неповнолітніми особами та наявні у них трудові права та гарантії.

Участь у заході взяли посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області та фахівці Доманівського відділу обслуговування громадян  відділення Вознесенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області.

Під час виступу головний державний інспектор відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Миколаївській області Іван Гусаров визначив основні приписи, що регулюють особливості оформлення трудових відносин з неповнолітніми особами. Зокрема, необхідність обов`язкового укладання письмового трудового договору з неповнолітніми особами, ведення спеціального обліку працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження, а також заборони залучення працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні та до робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, підземних робіт.

Серед іншого під час заходу було надано інформацію про норми, пов’язані з регулюванням праці молоді, спрямовані на забезпечення нормального фізичного та розумового розвитку неповнолітніх, зайнятих у суспільній праці; вимоги щодо охорони праці; створення необхідних умов для подальшого підвищення загальноосвітнього рівня і професійної підготовки за направленням центру зайнятості, порядку надання першого робочого місця та з інших найбільш актуальних питань.

Наприкінці семінару було роз’яснено порядок обліку робочого часу, оплати праці та надання відпусток неповнолітнім.