Доманівський район: шлях виходу трудових відносин « із тіні»

01 листопада 2018

У Доманівській районній раді відбувся семінар для керівників підприємств, установ та організацій району, присвячений легалізації зайнятості населення.

Під час семінару зазначалося, що однією зі складових формування конкурентного ринкового середовища, зниження витоку кваліфікованих працівників з району  в  інші населені пункти та кордон є зміна ставлення кожного члена громади до формування трудових відносин.

Учасникам заходу було визначено причини поширення «тіньових» трудових відносин у районі, окреслено ключові напрямки роботи як органів місцевого самоврядування, так й виконавчих органів, направлені на зменшення застосування незадекларованої праці.

Звертаючись до присутніх, інспектор праці  управління Держпраці у Миколаївській області Іван Гусаров  зазначив, що на жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Доволі часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті».

В рамках заходу надавалися роз’яснення щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з питань праці, що регулюють питання належного оформлення трудових відносин, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, а також деякі аспекти організації режиму праці та відпочинку.

Серед іншого, під час семінару було окреслено питання щодо застосування штрафних санкцій до юридичних та фізичних осіб, які, використовуючи найману працю, порушують вимоги трудового працю.