ДП «Радгосп «Виноградна долина» оштрафовано за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам

25 червня 2021

Погашення заборгованості перед працівниками – гаряча проблема, розв’язання якої виноситься на обговорення комісій та контролюється територіальними органами  Держпраці.

Так, під час позапланової перевірки Управління Держпраці у Миколаївській області на ДП «Радгосп «Виноградна долина» зафіксовано невиконання вимог раніше виданого припису: зобов’язань щодо виплати заборгованості із заробітної плати та  проведення остаточного розрахунку зі звільненими працівниками, нарахування та виплати середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку зі звільненими працівниками, дотримання строків виплати заробітної плати.

Інспекторами праці встановлено, що заробітна плата на підприємстві після проведення контрольного заходу в вересні 2020 року так й  не виплачується. Станом на день проведення позапланової перевірки у квітні 2021 року на підприємстві існує заборгованість із виплати заробітної плати починаючи з листопада 2019 року в сумі 2 133,3 тис.грн перед 67 працівниками, в тому числі перед 42 звільненими працівниками в сумі 550,3 тис. грн.

З огляду на вищезазначене, підприємством допущено порушення вимог ч. 1 ст. 94, ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 116, ч. 1 ст. 117 КЗпП України,  і як наслідок вимоги  припису не виконано. Порушення строків оплати праці допущено підприємством терміном більше місяця.

За результатами перевірки відносно керівника підприємства складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП, який направлено до суду.

За ст. 188-6 КУпАП складено протокол  та винесено постанову про накладення штрафу  в сумі 0,85 тис. грн.

За фактами порушень законодавства про працю уповноваженою особою Управління Держпраці у Миколаївській області на підставі абзацу 4 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України на ДП «Радгосп «Виноградна долина»  накладено штраф у розмірі 18000 гривень.