Ефективність співпраці соціальних партнерів у розв’язанні актуальних питань осіб з інвалідністю

28 вересня 2021

27 вересня 2021 року у Миколаєві відбулася групова профконсультація за участю соціальних партнерів для  осіб з інвалідністю.

Мета заходу: поширення інформації про  права та соціальні гарантії  осіб з інвалідністю, у тому числі у сфері праці, соціальні програми, що реалізуються в області.

Захід відбувся за участі фахівців  Управління Держпраці у Миколаївській області, Управління соціальних виплат та компенсацій Корабельного району Головного управління  Пенсійного фонду, Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

Під час заходу зазначалося, що особам з інвалідністю необхідно відстоювати  забезпечені законом можливості.

Ірина Панкова, інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області, розповіла про встановлений для роботодавців  норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Окремо зауважила, що за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте людиною з інвалідністю, передбачена адміністративна відповідальність.

Вона повідомила про права осіб з інвалідністю у сфері праці, при цьому зосередила увагу на заборону встановлення особі з інвалідністю випробування при прийнятті на роботу та на те, що  суб’єкти господарювання, які використовують працю осіб з  інвалідністю, зобов’язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації.

Учасники мали нагоду отримати відповіді на свої запитання, що стосуються не лише соціальних трудових гарантій, а  й щодо розмірів пенсійного забезпечення, умов   участі у програмах, які реалізуються в області для осіб з інвалідністю.