Експлуатація трансформаторної підстанції на базі відпочинку у Коблево можлива лише після усунення всіх порушень законодавства з питань охорони праці та ризиків існування загроз настання аварій та виробничого травматизму

15 грудня 2021

За рішенням Одеського окружного адміністративного суду фізичній особі-підприємцю, що провадить діяльність у курортній зоні Миколаївщини «Коблево», заборонено експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки напругою понад 1000 В, а саме: комплектної трансформаторної підстанції -598.

Під час розгляду адміністративної справи за позовом Управління Держпраці у Миколаївської області до підприємця про застування заходів реагування у сфері державного нагляду зауважено, що людина, її життя і здоров’я, визнаються найвищою соціальною цінністю в Україні. Кожен громадянин повинен бути забезпечений безпечними для його життя і здоров’я умовами праці. Недодержання підприємцем  вимог у сфері охорони праці, у тому числі щодо отримання дозволу на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки напругою понад 1000 В, призводить до невиправданого ризику виникнення надзвичайних ситуацій та, відповідно, ризику завдання шкоди життю і здоров`ю працівників.

Застосування заходу реагування у сфері державного нагляду  шляхом заборони експлуатації об’єкта підвищеної небезпеки не є санкцією за порушення вимог законодавства з питань охорони праці, а є превентивним заходом, який спрямований на недопущення виникнення можливих аварій та нещасних випадків.

Підприємець зможе відновити провадження певних дій в рамках господарської діяльності з моменту отримання органом державного нагляду (контролю), який ініціював призупинення, повідомлення про усунення усіх встановлених судом порушень.