Фахівці Держпраці разом з працівниками приватних охоронних служб Одеси розглянули питання ризиків нещасних випадків та незадекларованої праці

22 вересня 2023

З метою забезпечення зниження рівня виробничого травматизму та незадекларованої праці в 2023 році, в рамках кампанії «Виходь на світло!», головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління державної служби з питань праці Анастасія Лисенко провела інформаційні відвідування та технічні консультації в приватних охоронних службах.

Метою зустрічей стало інформування про ризики нещасних випадків в процесі трудової діяльності, ризики і наслідки незадекларованої праці.

Інспектор пояснила, що незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, котрі забезпечують виконання взятих на себе зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Окрім того, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Наслідки незадекларованої праці для працівника:
– відсутність офіційного трудового стажу;
– погані умови праці;
– відсутність компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку в процесі трудової діяльності;
– неможливість захистити себе у разі конфлікту, відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення;
– відсутність соціальних гарантій (оплачуваної відпустки, можливості навчання, нормованого робочого дня).

Наслідки незадекларованої праці для роботодавця:
– штрафи за порушення законів;
– недобросовісна конкуренція на ринку;
– плинність кадрів;
– низька продуктивність праці через відсутність мотивації у працівників;
– поганий імідж.

Посадовець також наголосила на основних вимогах Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337, зі змінами. Привернуто увагу до процедури розслідування нещасних випадків у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях.
Зосереджено увагу на різниці надомної та дистанційної роботи, трудових і соціальних гарантіях для працівників з дітьми.