Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області зустрілися із мешканцями Заводського району

16 лютого 2018

Інспектором праці управління Держпраці в Миколаївській області Наталією Молочко на початку лютого  на базі Заводського районного центру зайнятості проведено  ряд інформаційно-роз’яснювальних заходів для осіб, які шукають роботу.

Теми зустрічей були досить різні, але всі їх об’єднувало питання легальної трудової зайнятості, оскільки управління вважає, що це є основою всієї трудової діяльності працівника. Перефразуючи відомий вислів капітана Врунгеля «як корабель назвеш, так він і попливе», можна сказати «як ти розпочнеш свої трудові відносини, так і в майбутньому матимеш можливість користуватись всіма трудовими права та пільгами, передбаченим законодавством, яких до речі досить багато».

Тому кожен свій виступ Наталія Молочко розпочинала з ознак легальної трудової зайнятості та її переваг, з того, що працівник не може бути допущений до роботи без надіслання роботодавцем відповідного повідомлення до територіального органу ДФС.

Поруч із питанням належно оформлених трудових відносин, стоїть і питання належної оплати праці в розмірі не меншому ніж розмір мінімальної заробітної плати, яка доречи з 01 січня 2018 року становить 3723 грн.

Окремо увага присутніх на семінарах осіб зверталася на мінімальні гарантії в оплаті праці та строки виплати заробітної плати. Інспектор праці нагадала, що заробітна плата має виплачуватись будь-яким роботодавцем, незалежно від форми власності, два рази на місяць і її виплата не може бути поставлена в залежність від будь-яких розрахунків.

Не оминула своєю увагою інспектор праці і питання особливостей праці жінок. Визначала права жінок та обмеження на залучення жінок, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, до надурочних робіт і направлення їх у відрядження, заборону залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження, а також обмеження праці жінок на роботах у нічний час.

Окремо звернула увагу на те, що відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю України забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям – за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда.

Наприкінці кожної зустрічі присутніх як не дивно цікавило питання: яку ж  відповідальність несуть роботодавці за порушення законодавства про працю.

На зазначене питання аудиторія завжди отримувала вичерпну відповідь і запрошення звертатись за додатковими роз’ясненнями та допомогою до управління Держпраці у Миколаївській області.