Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області викликали прагнення безробітних Баштанського району у налаштуванні трудових відносин відповідно до вимог чинного законодавства

16 березня 2018

Необхідний мінімум, на який здатен громадянин, який шукає роботу, знати свої трудові права. Наступним є правильні дії під час їх відстоювання перед роботодавцем. Такий шлях до успіху у налаштуванні гармонійних трудових відносин з роботодавцем було представлено Дмитром Куручем, інспектором праці управління Держпраці у Миколаївській області, безробітним під час семінару у Баштанському ЦЗН.

Присутніх ознайомлено з порядком оформлення трудових відносин. Інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області підкреслив, що укладання трудового договору закріплюється наказом по підприємству, у ньому визначається дата початку роботу. Тобто, з зазначеного дня працівник повинен чітко виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства та покладені на нього обов’язки. При цьому слід розуміти, що момент виходу на робоче місце збігається з моментом початку робочого дня згідно з локальними нормативними актами.

Рівень оплати праці є не лише важелем у задоволені життєвих потреб працівників, а й ключовим компонентом у системі організації господарської діяльності підприємства. Між тим, державою передбачені певні пільги та гарантії у сфері трудових відносин, які є обов’язковими до виконання роботодавцем. Правове регулювання трудових відносин на підприємствах різних форм власності здійснюється на підставі нормативно-правових актів з питань праці.

Дмитро Куруч зазначив, що трудове законодавство України закріплює гарантії для працівників, зокрема в оплаті праці. Так, державна політика оплати праці реалізується через механізм її регулювання, а саме через встановлення мінімального рівня заробітної плати.

Серед іншого, увагу громадян, що знаходяться у пошуках нового місця роботи, звернуто на різновиди системи обліку робочого часу, види відпусток та підстави для їх надання.