Фахівці управління Держпраці у Миколаївській області провели ряд заходів у навчальних закладах Миколаївщини направлених на формування відповідального ставлення до трудової діяльності

27 квітня 2018

У Арбузинському, Вознесенському, Новоодеському районах Миколаївської області, а також у містах Миколаїв, Южноукраїнськ, Вознесенськ відбулися семінари для вихованців навчальних закладів спрямовані на підвищення рівня правової обізнаності під час формування трудових взаємостосунків. Майже дві сотні молодих осіб віком від 14 до 17 років навчальних закладів різного ступеня акредитації прийняли участь у тематичних лекціях фахівців управління Держпраці у Миколаївській області.

Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області розповіли учням навчальних закладів Миколаївщини про концепцію проведення Дня охорони праці в України у 2018 році, зокрема забезпечення дотримання трудових інтересів молодих працівників, та повідомили про цьогорічний девіз кампанії  – «Захищене та здорове покоління».

З інтерв’ю  інспектора праці управління Держпраці у Миколаївській області Валентини Драчук: «Всебічне інформування, підвищення правової обізнаності з питань законодавства про працю та охорону праці допоможе молоді усвідомити значення поняття «соціальна захищеність», а у подальшій  трудовій діяльності зберегти їх життя та здоров’я».

На відкритих уроках присутнім роз’яснено, що умови трудового договору визначаються сторонами майбутніх трудових відносин: особою, яка працевлаштовується, – з одного боку, і роботодавцем (зазвичай керівником підприємства) – з іншого.  Водночас, у разі працевлаштування неповнолітньої особи, тобто особи, що не досягла віку 18 років, додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим. Також, увага присутніх була зосереджена на основний документ про трудову діяльність працівника – трудовій книжці. Так, для осіб, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, трудові книжки заводить  та заповнює роботодавець, робота в якого для працівника є першим основним місцем роботи.

«Безпосередньо належне формування трудових відносин – лише один з компонентів цілого комплексу питань з вибору гідної роботи» – Іван Гусаров, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області.

Зі старшокласниками проводились профконсультаційні заходи спрямовані на формування свідомого підходу щодо вибору роботи. Учасників заходів попереджено про заборони застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років  на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, а також залучення осіб, що не досягли віку 18 років, до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Підкреслювалося, що зазначені заборони обумовленні прагненням держави зберегти здоров’я молодих працівників.

Ми повинні навчити молодь правильно позиціонувати себе під час трудової діяльності. Проведення тематичних відкритих уроків спрямовано на формування у молодого покоління якостей, які необхідні людині для плідного та безпечного трудового життя»,  –  Наталія Молочко, інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області.